Klimaatwijziging discrimineert niet tussen arm en rijk

Geld maakt niet immuun voor de gevolgen van de klimaatwijziging. Het waren vooral rijke Amerikanen die vorige week in Californië hun huis in vlammen zagen opgaan.

Malibu is een magische plek. Niet voor niets is het een magneet voor succesvolle acteurs, artiesten en zakenlui. Een aantal onder hen zag hun huis vorige week in rook opgaan in een van meest vernietigende bosbranden uit de geschiedenis. Dat was het geval voor o.a. Gerard Butler, Kim Basinger, Miley Cyrus en Neil Young.


© MS

Klimaatwijziging kent geen discriminatie

Kanye West en Kim Kardashian konden hun op 60 miljoen dollar geschatte optrekje [en dat van hun buren] redden door een privé-leger aan brandweerlui in te huren. Wat sommigen deed besluiten dat rijkelui de catastrofale gevolgen van de klimaatwijziging zullen kunnen ontlopen. Maar dat is niet waar.

Klimaatwijziging kent geen discriminatie. Dat rijke mensen gemiddeld minder kwetsbaar zullen zijn voor natuurrampen is zeker en vast waar. Wie over veel geld beschikt kan zijn eigendom beter beschermen door het uit te rusten met spitstechnologie, of zoals de familie West-Kardashian privé-brandweerlui in te huren.

Geld maakt niet immuun voor rampen

Rijken kunnen na een brand of overstroming ook gewoon hun woning heropbouwen.

Maar geld maakt niet immuun voor rampen. In Malibu verloren vele rijken hun huis, net omdat het gebouwd was in exclusief en afgelegen bosrijk gebied, waar Jan Modaal niets te zoeken heeft.


© Getty Images

Verzekeringsmaatschappijen zullen afhaken

Er is niet enkel het vuur dat vastgoed bedreigt. Volgens de Union of Concerned Scientists zal tegen 2100 vastgoed voor een totale waarde van 1.000 miljard dollar bedreigd worden door opkomend zeewater. Ga er maar van uit dat het gros van deze eigendommen bezit zijn van rijkelui. Maar steeds minder verzekeringsmaatschappijen zullen in de toekomst bereid worden gevonden kust- en bosgebieden te verzekeren  in gebieden waar orkanen, aardbevingen en bosbranden gemeengoed zijn geworden.


© Getty Images

Californië vecht nu al 13 maanden lang tegen het vuur, terwijl 14 van de 20 meest verwoestende branden in de geschiedenis na het jaar 2000 werden opgemeten.

Noord-Californië had vorige week de slechtste luchtkwaliteit ter wereld

Brand verwoest niet enkel vastgoed. De luchtkwaliteit in Noord-Californië was vorige week de slechtste ter wereld, iets wat het leven onaangenaam maakt voor arm én rijk. Geld kan daar iets, maar weinig aan veranderen. Want cash is nutteloos in een maatschappij waarin het niet kan worden omgeruild tegen iets dat anderen willen of nodig hebben. Maar wanneer die anderen slachtoffer worden van de klimaatwijziging, verliest dat geld het meeste van zijn waarde.

Jeff Bezos mag dan al de rijkste man op aarde zijn. Als de verwoesting van eigendommen en de luchtvervuiling in een stad een exodus op gang brengt naar andere steden, zullen ganse bevolkingsgroepen aan koopkracht verliezen, zal de infrastructuur waarmee Amazon haar producten aan huis levert mee verwoest worden en zal Amazon voor de samenleving nog van weinig nut zijn. Een serieuze klimaatcrisis zou Bezos’ activiteiten in die regio zo goed als onmogelijk maken. 

Rijke mensen kunnen zich uiteraard beter tegen de klimaatcrisis wapenen dan de rest van de bevolking. Toch zouden ze dan zeer goed moeten plannen en een groot deel van hun fortuin spenderen aan voorzorgsmaatregelen. Bezit [en geld] zou in zo’n scenario een totaal nieuwe invulling krijgen.


© Getty Images

Meer