Wijnen zullen in de toekomst andere smaken en aroma’s hebben. De wereldwijde wijnkaart zal ook anders zijn ingekleurd. Dat zegt Elin McCoy, wijnspecialist van het persbureau Bloomberg. Reden voor die verschuivingen zijn de klimaatverandering, die wijnbouwers tot aanpassingen zal dwingen en ook nieuwe wijnregio’s zou kunnen creëren.
‘De consument heeft bij de aankoop van wijn een aantal verwachtingen, gebaseerd op de traditionele eigenschappen van de drank,’ zegt Elin McCoy. ‘Dat zal echter niet blijven.’
‘De wijnoogst zal een heel ander karakter krijgen. Men moet er immers rekening mee houden dat de klimaatverandering tot hogere temperaturen zal leiden, waardoor de zuurtegraad van de druiven verlaagt en het suikergehalte stijgt.’
Rijper
De Italiaanse wijnmaker Gaia Gaja wijst er daarbij op dat de wijnen een vollere en rijpere smaak zullen krijgen en ook een hoger alcoholvolume zullen vertonen. Gaja voegt er echter aan toe zich zorgen te maken over de subtielere en delicatere aroma’s van de wijnen. Die zouden onder invloed van de gewijzigde omstandigheden volgens haar kunnen verdwijnen.
‘’In de Rhônevallei heeft de zomerhitte het alcoholniveau al naar 16 procent opgevoerd,’ aldus McCoy. ‘Dat is ongeveer de sterkte van sherry. Sommige wijndomeinen – zoals Charbonniere – koesteren plannen om hun rode wijnen met kleine hoeveelheden witte varianten te mengen. Daarmee willen ze de wijn in het glas een grotere frisheid bezorgen.’
‘In vele regio’s gaat het rijpingsproces ook veel sneller,’ waarschuwt Kimberly Nicholas, docent aan het Lund University Centre for Sustainability Studies in Zweden. ‘Daardoor dreigen de wijnen niet meer hun volledige potentieel te kunnen bereiken. Het zal steeds moeilijker worden om een oogst te organiseren waarbij alle parameters in perfecte harmonie zijn.’
Scandinavië
‘Er is echter ook een positieve impact,’ betoogt McCoy. ‘Door de opwarming van het klimaat hebben koelere regio’s – zoals Bourgogne – uitzicht op superieure oogsten gekregen. Tegelijkertijd kunnen dergelijke regio’s ook hun specifieke karakter verliezen.’
Anderzijds kunnen Zuid-Engeland, Noorwegen en Zweden aan de internationale wijnkaarten worden toegevoegd. Andere gebieden – zoals Bordeaux of Napa – beginnen uit te kijken naar druivensoorten die tegen de hitte en droogte beter zijn bestand.