Achter het weelderige groen, de bloeiende rozen en het gezang van de vogels in de beroemde Kew Gardens in Londen schuilt de duistere realiteit van de klimaatverandering, die de komende decennia duizenden bomen dreigt te doden. Sommige bomen in de botanische tuinen, die voor het eerst werden geopend in 1759 en vandaag de dag op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zijn al in een staat van onomkeerbare achteruitgang.
Deskundigen van Kew hebben klimaatmodellen gebruikt om aan te tonen dat meer dan de helft van de 11.000 bomen in de tuinen tegen 2090 dreigt te sterven, omdat een opwarmend klimaat de grond droger maakt en de hoeveelheid water waar bomen toegang toe hebben vermindert. Het probleem van Kew wordt nog verergerd door de warmte die van de dichte metropool Londen naar de tuinen straalt, het zogenaamde stedelijke hitte-eilandeffect, waardoor het ’s nachts veel warmer is dan op het platteland.
Oplossingen zoeken in een wereldwijde context
De 8,5 miljoen planten- en schimmelspecimens van Kew komen al lang niet meer alleen uit Groot-Brittannië, maar uit de hele wereld – van de kersenbloesems uit Japan tot de waterlelies uit het Amazonegebied – en oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan liggen misschien ook wel duizenden kilometers verderop. Plantenmateriaal uit het Hyrcaanse woud van Iran en Azerbeidzjan, de grote steppen van Eurazië, het zuidwesten van de Verenigde Staten of delen van het Europese vasteland zouden allemaal veerkrachtig genoeg zijn om klimaatverandering in Groot-Brittannië te weerstaan, aldus experts in een rapport dat vorige week werd gepubliceerd.
Dit soort vervanging zou ook een model kunnen worden voor stedelijke planners om de effecten van klimaatverandering te verzachten, aldus het rapport. Kew is ongeveer 3 graden Celsius warmer dan in de jaren 1980, waardoor geliefde inheemse Britse soorten zoals de Engelse eik (Quercus robur) gevaar lopen, aldus Kevin Martin, hoofd boomcollecties van de tuinen en voormalig boomchirurg.
Een nieuw tijdperk voor stadsbosbouw
Een droogte in 2022, toen de temperaturen rond de Britse hoofdstad een record van 40 C (104 Fahrenheit) bereikten, doodde 400 van de bomen van Kew, waardoor de noodzaak ontstond om na te denken over de introductie van meer veerkrachtige soorten. “Het zal van vitaal belang zijn, niet alleen voor onze generatie, maar ook voor de volgende generatie,” zei Martin terwijl hij naast een 124 jaar oude treurbeuk (Fagus sylvatica ‘Pendula’) stond die in verval was geraakt.
Martin zal in september naar Georgië reizen om zaden te verzamelen voor aanplant in Kew, wat het begin markeert van een nieuw tijdperk voor stedelijke bosbouw. Terwijl het klimaat blijft veranderen, is Kew klaar om een leidende rol te spelen in het vinden van oplossingen die ervoor zorgen dat de tuinen een toevluchtsoord blijven voor zowel wilde dieren als mensen voor de komende generaties.
De belangrijkste punten
- Klimaatverandering bedreigt duizenden bomen in Kew Gardens.
- Experts zijn op zoek naar veerkrachtige boomsoorten van over de hele wereld
- Stadsbosbouw is cruciaal voor het verzachten van de gevolgen van klimaatverandering