De inflatie in zowel de Verenigde Staten (VS) als de Europese Unie zwakt af. Gehoopt wordt dat er de komende maanden een vervolg wordt gegeven aan de zogenaamde desinflatie. Maar de klimaatopwarming zou wel eens roet in het eten kunnen gooien, leert een rondvraag van het advieskantoor PwC bij meer dan 4.000 CEO’s.
Einde van de inflatie? CEO’s waarschuwen dat de klimaatopwarming de prijzen opnieuw de hoogte kan injagen

Waarom is dit belangrijk?
Ondanks de recente afzwakking van de inflatie blijft die hoge toppen scheren. In de Verenigde Staten ligt onder meer een zeer krappe arbeidsmarkt aan de basis van de geldontwaarding, terwijl in onze contreien de energieprijzen en intussen ook de voedselprijzen (door de zogenaamde tweede-ronde-effecten) een opwaartse impact hebben op de consumentenprijzen.In het nieuws: Uit een rondvraag van PwC bij 4.410 CEO’s uit 105 landen blijkt dat het merendeel van hen vreest dat de klimaatopwarming in zekere mate een impact zal hebben op de kosten.
- 50 procent van respondenten verwacht dat de klimaatopwarming binnen 12 maanden een matige tot zeer grote impact zal hebben op hun kosten.
- 36 procent gaat uit van een bescheiden impact op hun kosten en 13 procent verwacht totaal geen impact van de klimaatverandering.
- CEO’s in China voelen zich bijzonder blootgesteld aan de klimaatverandering: 65 procent verwacht dat de kosten daardoor zullen stijgen.
Hoge inflatie
De voorbije maanden is de inflatie in de Verenigde Staten en de eurozone afgezwakt. Toch blijven de consumentenprijzen hoge toppen scheren in vergelijking met vorig jaar.
- De inflatie in de VS bedroeg in december 6,5 procent (op jaarbasis), tegenover 7,1 procent in november. Het inflatierapport voor januari wordt op 14 februari gepubliceerd.
- In de eurozone kwam de inflatie in januari uit op 8,5 procent, tegenover 9,2 procent in december.
- Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Federal Reserve streven naar een inflatie van 2 procent. Ze zijn dus nog ver verwijderd van die doelstelling.
In de eurozone lagen het voorbije jaar de hoge energieprijzen aan de basis van de torenhoge inflatie. Nu wordt die meer en meer aangedreven door oplopende voedselprijzen. In de Verenigde Staten ligt onder meer een krappe arbeidsmarkt aan de basis van de prijsstijgingen. Werknemers hebben daardoor zicht op hogere lonen, en dus meer koopkracht, wat de inflatie verder kan aanzwengelen.
Klimaatverandering: Momenteel wordt er niet echt naar de klimaatopwarming verwezen wanneer er over inflatie wordt gesproken.
- “Als we de klimaatverandering negeren en er niets doen aan, wordt het een enorme kostenpost”, zei Suzi Kerr, hoofdeconoom bij de non-profit organisatie Environmental Defense Fund, vorig jaar aan The Hill. “En het zal een enorme impact hebben, niet alleen op onze boodschappen, maar ook op veel andere aspecten van ons gewone leven.”
- Uit het onderzoek van PwC blijkt dat momenteel enkel de CEO’s van de ondernemingen die financieel getroffen worden door de klimaatverandering bereid zijn om de problematiek aan te pakken. “Dat is problematisch”, klinkt het. “De klimaatopwarming zal niet gestopt worden als enkel die ondernemingen bereid zijn om er iets aan te doen.”
(fjc)