‘Kirobo mini’: Japanners hebben gezelschapsrobot van 350 euro

De Japanse autobouwer Toyota lanceert volgend jaar een minirobot die door de consument als gezelschap kan worden ingeschakeld.

De sprekende robot, die onder de naam Kirobo Mini op de markt wordt gebracht, is tien centimeter groot, heeft volgens de ontwikkelaars de intelligentie van een vijfjarig kind en kan onder meer zinnen aanleren en gelaatsuitdrukkingen herkennen. De robot is ook uitgerust met een ingebouwde camera en sensoren en wordt tegen een prijs van 39.800 yen of 392 dollar verkocht. Voor de productie van de robot wordt samengewerkt met het computerbedrijf Vaio, een voormalige divisie van Sony die eerder al de robothond Aibo ontwikkelde. Toyota is al sinds het begin van deze eeuw actief in de robotica. Daarbij werd recent vooral aandacht besteed aan de ontwikkeling van machines die de slachtoffers van een beroerte of andere aandoeningen moeten helpen onder meer hun gevoel van evenwicht en spiercontrole te herwinnen.

Rijgedrag

Kirobo heeft in wezen geen praktische toepassing, maar is volgens Fuminori Kataoka, verantwoordelijke van het project, vooral bedoeld om emotionele connecties uit te bouwen. Kataoka merkt daarbij op dat Kirobo ook niet het begripsvermogen heeft dat als artificiële intelligentie zou kunnen worden omschreven. Door zijn kleine afmetingen kan de robot wel overal mee naartoe worden genomen. Daarbij kan Kirobo gebruikt worden om de autobestuurder tot een veilig rijgedrag aan te sporen. De robot kan immers protesteren wanneer hij bruuske bewegingen van de auto registreert. Kirobo is een kleine versie van de robot die Toyota enkele jaren geleden naar het International Space Station (ISS) stuurde. Het is niet duidelijk of Toyota plannen heeft om de robot ook in het buitenland op de markt te brengen. Toyota begeeft zich met Kirobo op een terrein dat eerder ook al ondernemingen aantrok zoals Google en Apple, die op hun beurt al duidelijke interesse in de autotechnologie hebben laten optekenen. (mah)  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20