Kinderparadijs Walt Disney World is de kathedraal van het kapitalisme

De meest magische plek ter wereld is ook een van de duurste geworden. Met dank aan Disney, wiens creativiteit inzake prijszetting geen grenzen kent.

Een gezin met 2 kinderen dat kort na de opening in 1971 het Walt Disney World-themapark in Orlando (Florida) bezocht, moest daarvoor 9 dollar neertellen. Een aantal attracties moesten toen extra worden bijbetaald (maar voor 4,75 dollar had je een all-in ticket).

Aangepast aan de inflatie ging het om een bedrag van 54 dollar vandaag. Maar wil datzelfde gezin vandaag het Magic Kingdom binnen, dan moet daarvoor 476 dollar worden neergeteld, een stijging van 880%. Volgens de consumentenprijsindex van het Bureau of Labor Statistics zijn prijzen sinds 1971 slechts met gemiddeld 505% gestegen.

Walt Disney World: meest magische plek is ook een van de duurste

De meest magische plek ter wereld is dus ook een van de duurste ter wereld geworden. Maar weinigen die daarover hun beklag maken. In Californië probeerde Disneyland enkele jaren geleden de toestroom van bezoekers af te remmen door de prijs voor het duurste abonnement met 30 procent op te drijven tot 649 dollar, maar dat initiatief bleek geen enkel resultaat te hebben.

Sommige bezoekers zijn zelfs bereid nog meer te betalen om ‘s ochtends extra vroeg het park te kunnen betreden. De Early Morning Magic-pass laat bezoekers toe een volle 75 minuten voor de reguliere openingstijd het park binnen te gaan. Kostprijs: nog eens 69 dollar per volwassene of 59% per kind. Daar zit dan wel een ontbijt inbegrepen.

Verschillende toegangsprijzen naargelang de drukte van de dag

De creativiteit van het Disney-management kent geen grenzen. Zo worden verschillende toegangsprijzen aangerekend naarmate de drukte van de dag. Mensen die het park tijdens de schoolvakanties bezoeken weten dat. Ook de Early Morning Magic-pass ontsnapt niet aan die logica, want die wordt per 2 december nog eens 10% duurder. Time is money, ook in sprookjesland.

Dat je in het leven maar van 2 zaken beter bent, namelijk dat je zal sterven en dat je belastingen zal betalen, is een oude volkswijsheid. In Florida wordt daar nu een derde aan toegevoegd, namelijk dat de toegang tot Disney World altijd duurder zal worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20