Ontmoeting tussen trein-dictators: Kim streeft ruil wapens tegen technologie en voedsel na

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un is vandaag aangekomen in het Russische Vladivostok. Hij zal er meer dan waarschijnlijk zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin ontmoeten. In Vladivostok loopt op dit moment het Eastern Economic Forum.

In het nieuws: Een ontmoeting tussen dictators, in het Verre Oosten van Rusland.

  • De ontmoeting tussen Kim en Poetin hing al een tijdje in de lucht. Het gesprekthema lijkt echter al vast te liggen: wapens en munitie, en liefst nog veel. Poetin klopt bij zijn Noord-Koreaanse kameraad aan voor extra oorlogstuig, om de oorlog in Oekraïne draaiende te houden. Vooral munitie voor geweren en artillerie en antitankraketten zouden hoog op het verlanglijstje staan.
  • In ruil verwacht Kim geavanceerde technologie te krijgen van Rusland. Dat moet de ontwikkeling van nucleaire onderzeeërs en satellieten helpen. Daarnaast kan ook voedsel in de deal worden opgenomen: Noord-Korea kampt elk jaar met een fors voedseltekort, maar dit jaar zou de situatie erger zijn door mislukte aardappel- en graanoogsten, ten gevolge van de droogte.
  • Daarnaast kunnen beide landen ook afkloppen om gezamenlijke militaire oefeningen te organiseren. Zo zou Rusland al hebben voorgesteld aan Noord-Korea om deel te nemen aan de marineoefeningen die het land met China organiseert.

Orient Express

Opvallend: Zoals het hoort voor een dictator, reist Kim in zijn eigen zwaargepantserde trein.

  • Niet enkel Poetin beschikt over een gepantserde trein voor binnenlandse verplaatsingen. Ook het exemplaar van Kim Jong-un mag er zijn. De buitenkant is in groen en geel geschilderd, op de weinige beschikbare foto’s is te zien dat de treinstellen een strak wit interieur kennen, met rode leren zetels.
  • De Rus Vladimir Pulikovsky, die een treinreis maakte met Kim’s vader Kim Jong-il, beschrijft de situatie haarfijntjes in zijn boek, ‘Orient Express’. “Het was mogelijk om elk eten te bestellen uit de Russische, Chinese, Koreaanse of Japanse keuken.” De reizigers krijgen onderweg ook entertainment voorgeschoteld door jonge vrouwelijke zangeressen.
  • En entertainment is nodig, want met Kim’s trein ben je even onderweg. Al de extra bepantsering op de 90 treinwagons zorgt ook voor extra gewicht. Tel daar nog honderden volgers van de leider bij, en enkele gepantserde voertuigen die worden meegevoerd. Veel sneller dan 90 kilometer per uur haalt de trein niet.
  • Een treinreisje van Kim zorgt voor heel wat ontregeling in het land. Zo worden honderd agenten uitgestuurd om perrons van te passeren stations te ruimen, en wordt elektriciteit (en dus andere treinen) stilgelegd. Kim’s trein wordt vergezeld door nog twee andere; een trein rijdt voorop om te verkennen, een rijdt achteraan en vervoert ondersteuningspersoneel en bodyguards. Boven de trein van Kim vliegen nog enkele transporthelikopters en -vliegtuigen mee, waardoor ook het luchtruim ontregeld is. Niet dat er zo veel internationale vluchten over Noord-Korea vliegen. (nd)
Meer