In de Russische denkwijze moet de rivier Dnjepr de Oekraïense opmars wel even kunnen tegenhouden. Maar klopt dit wel? En wat met de andere fronten?
Kherson is veroverd, maar wat wordt de volgende stap voor het Oekraïense leger?

Waarom is dit belangrijk?
Eind vorige week slaagde Oekraïne erin de stad Kherson te heroveren, na de terugtrekking van de Russische troepen ter plaatse. Nu vormt de Dnjepr een natuurlijke grens tussen beide vechtende partijen in het gebied, althans, dat hoopt Rusland. Het lijkt erop dat Oekraïne niet aan de rivier stopt.In het nieuws: Is Oekraïne de Dnjepr nu al overgestoken? En welke impact zou dat hebben op de Russische verdediging van de regio?
- Oleksej Arestovitsj, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, gaf maandag een uitgebreide briefing over de stand van zaken. Volgens hem is er momenteel geen sprake van een operationele pauze: de Russen trekken zich ongeorganiseerd terug, dus nu is het moment om een rivieroversteek te organiseren.
- Toch geeft de adviseur aan dat dit nog niet gebeurd is. Verschillende analisten van het conflict beweren anders: zo zouden Oekraïense speciale eenheden de monding van de Dnjepr zijn overgestoken en geland op Kinburn, een schiereiland dat nog bij het grondgebied van de oblasten Mykolaiv en Kherson hoort.
- Daarnaast worden ook beelden verspreid van Oleshky, een stad op de linkeroever (bezet gebied) van de Dnjepr. De stad zou bijna verlaten zijn, en Russische troepen zijn nergens te bespeuren. Volgens geruchten zouden Oekraïense soldaten zich al in de stad bevinden. Ook meer naar het noorden zouden Oekraïense troepen de rivier zijn overgestoken naar Nova Kakhovka, een stadje aan de gelijknamige dam.
- Toch is het moeilijk deze geruchten te bevestigen. Rond het front van Kherson heeft Kyiv gevraagd een informatiestop in te voeren: journalisten en analisten wordt gevraagd geen operationele details te delen, om zo te vermijden dat Rusland over te veel informatie beschikt.
- Tegelijk gaat het artilleriegevecht door. De Russische oever van de Dnjepr bestaat uit steppe en zandvlaktes, waardoor elke beweging goed zichtbaar is voor de artillerietroepen. Het terrein maakt een rivieroversteek wel extra moeilijk. Tegelijk zetten partizanen achter de linies alles op alles om Russische logistieke punten te saboteren.
En daarnaast? Het andere offensief, in het oosten van het land, lijkt wat tot stilstand te zijn gekomen. Ondertussen zet Rusland alles op alles om zelf wat gebied te kunnen heroveren.
- Volgens Arestovitsj stuurt Rusland enkele legereenheden richting het oosten, om daar te drukken op Pavlivka en Bachmoet. Volgens het Russische ministerie van Defensie slaagden Russische troepen erin Pavlivka zelfs te veroveren. De stad is een belangrijk punt voor de logistiek in de regio. De kans bestaat dat de Oekraïense verdedigers in het gebied wat terrein moeten prijsgeven.
- Verder naar het oosten lijkt een Oekraïense doorbraak dan weer dichtbij. De stad Svatove komt steeds meer onder druk te liggen, en het tegenoffensief slaagde er al in delen van de P66-snelweg te veroveren, die Svatove verbindt met de belangrijke stad Severodonetsk. Hiermee wordt zwaar gedrukt op de Russische verdedigingslinies.
(bg)