De zoektocht naar enkele miljarden euro’s om te investeren in defensie gaat verder. Premier Bart De Wever (N-VA) roept daarvoor vandaag opnieuw zijn vicepremiers samen. Er lijkt ondertussen een akkoord te zijn over de verdeelsleutel van dat extra geld, maar nog niet over de precieze invulling ervan.
Key Takeaways
- Premier Bart De Wever komt vandaag opnieuw samen met zijn vicepremiers om te spreken over extra geld voor defensie.
- Er wordt dit jaar gezocht naar zo’n 4 miljard euro extra om de NAVO-norm te halen.
- Hoewel er een akkoord is over de verdeelsleutel van waar dat geld vandaan moet komen, is er nog onduidelijkheid over de precieze invulling daarvan.
De federale regering wil de defensie-uitgaven van ons land zo snel mogelijk optrekken tot de NAVO-norm van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is fors meer dan de 1,3 procent die in 2024 gehaald is. Daardoor is dit jaar al meer dan 4 miljard euro nodig. Over vier jaar gaat het zelfs om 17,2 miljard euro.
De federale regering zit daardoor vandaag opnieuw samen om te kijken waar die extra miljarden vandaag moeten komen. Een samenkomst om dat te bespreken vorige week met de kern en minister van Defensie Theo Francken (N-VA) leverde nog geen akkoord op.
Verdeelsleutel
Volgens De Standaard hebben de regeringspartijen wel een akkoord over de verdeelsleutel van de 4 miljard euro voor defensie die dit jaar nodig is. Eén derde daarvan moet komen van “tijdelijke” middelen, één derde door de beleggersportefeuille van de staat te herschikken en één derde moet structureel gevonden worden binnen de begroting.
Voor elk van deze zaken zijn er echter heel wat moeilijkheden. De regering is namelijk al bezig met heel wat zware besparingen. Daardoor is het niet eenvoudig om zo’n 1,3 miljard euro extra vrij te maken binnen de begroting. Bovendien duikt daar ook opnieuw de links-rechtsverdeling op binnen de regering. Vooruit en cd&v willen niet nog meer raken aan de sociale zekerheid. MR daarentegen is resoluut tegen extra belastingen, zoals een strengere vermogensbelasting.
De eerste twee zaken zijn dan weer met elkaar verbonden. Zo kan er tijdelijk geld gevonden worden door participaties in bedrijven zoals Belfius of BNP Paribas te verkopen. Dat heeft dan weer wel als gevolg dat België minder dividenden zal krijgen.
Deadline?
Vermoedelijk wordt er vandaag opnieuw geen akkoord gevonden. De samenkomst zou niet lang duren en vooral dienen om de verschillende meningen van de regeringspartijen op een rij te zetten.
Het is momenteel niet duidelijk wanneer de kern wel een akkoord wil geven over defensie. Halverwege moet de regering de volwaardige begroting voor 2025 indienen in het parlement. Een akkoord daarvoor lijkt dus logisch, al is dat zeker niet vanzelfsprekend.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!