Uit een enquête die afgenomen werd door een collectief van ngo’s blijkt dat inwoners van acht landen – Duitsland, Frankrijk, Japan, Polen, het VK, de VS, Zuid-Korea en Zweden – grotendeels voorstander zijn van nieuwe nucleaire projecten.
Steun voor nieuwe nucleaire projecten neemt toe in groot aantal landen: wordt kantelpunt voor kernenergie bereikt?

Waarom is dit belangrijk?
Nu de wereld wil overschakelen naar hernieuwbare bronnen van energie om de klimaatverandering tegen te gaan, zijn de meningen verdeeld over kernenergie. Voorstanders zijn ervan overtuigd dat de technologie, die geen broeikasgassen uitstoot en in tegenstelling tot hernieuwbare bronnen zo goed als continu energie kan produceren, een sleutelrol moet spelen om een klimaatneutrale energiemix te krijgen. Tegenstanders zijn echter bang voor het potentieel van een meltdown en stellen zich vragen bij de berging van kernafval.In het nieuws: Naarmate het energievraagstuk prangender wordt, zeker sinds de oorlog in Oekraïne begon, willen steeds meer mensen in de landen die meededen aan de enquête dat kernenergie een deel van de energiemix wordt of blijft.
- Tijdens het onderzoek werd bij ruim 13.000 mensen in de hierboven genoemde acht landen gepeild naar hun mening over nieuwe nucleaire projecten. In elk land zijn meer mensen voorstander dan tegenstander.
- Gemiddeld gezien zijn er vijf voorstanders voor elke tegenstander, wanneer mensen met geen sterke pro- of contra-opinie worden meegeteld.
- Vooral in Polen zijn de meeste mensen fan: tien keer zoveel Poolse inwoners steunen nieuwe nucleaire projecten dan er tegen zijn. In Frankrijk, het VK, Zweden en Zuid-Korea zijn er vijf keer zoveel voorstanders als tegenstanders.
- Ook in Duitsland, dat pas zijn kernuitstap heeft vervolledigd, zijn twee keer zoveel mensen pro dan contra. Zo’n 25 procent heeft geen sterke mening.
- In Japan zijn de meningen iets sterker verdeeld: daar bedraagt de ratio pro-contra 1,6 tegen 1. Ook daar heeft zo’n kwart van de bevolking geen uitgesproken mening. Enkel in Japan is er net geen absolute meerderheid die voorstander is van nieuwe nucleaire projecten, maar minder dan 30 procent is er tegen.
Ook bij linkse partijen
Opvallend: Leden van klimaatgroepen en hun aanhangers zijn veel vaker voorstanders van nieuwe nucleaire projecten dan tegenstanders.
- Polen is daarbij weer een uitschieter: daar bedraagt de ratio pro-contra maar liefst 13 tegen 1. Ook in de VS en het VK ligt dat cijfer hoog, respectievelijk 4 en 3 tegen 1. De laagste ratio werd opgetekend in Duitsland en Zweden, waar de ratio 1,4 tegen 1 bedraagt.
- In alle landen zijn leden van bijna elke politieke partij eerder voorstander, behalve enkele linkse en groene partijen in Duitsland, Zweden en Japan. In alle andere landen is ook de linkse kant van het politieke spectrum voornamelijk voorstander. De steun is vrijwel in elk land hoger langs rechtse kant.
Andere onderzoeken
Genoteerd: De voorbije jaren hebben ook andere onderzoeken aangetoond dat de pro-nucleaire beweging aan kracht wint.
- Uit een grote peiling van Ipsos vorige maand, blijkt dat zeven op de tien Belgen willen dat de twee jongste kernreactoren worden verlengd. Meer dan de helft van onze landgenoten wil zelfs dat alle reactoren worden verlengd en dat er nieuwe worden bijgebouwd.
- Ook in de VS neemt de steun toe, volgens een recente peiling van Gallup. 55 procent van de Amerikanen zijn pro-kernenergie, het hoogste percentage sinds 2012.
- In Duitsland, waar in april de laatste kerncentrales werden gesloten, werd in april een representatieve enquête in opdracht van Bild am Sonntag uitgevoerd. Daaruit blijkt dat 52 procent van de Duitsers de kernuitstap niet steunt, terwijl 37 procent voorstander is.
- Uit een peiling van Harris Interactive in Frankrijk willen de meeste Fransen zelfs dat de overheid de ontwikkeling van kernenergie versnelt. Het land maakt daar werk van, en wil de komende jaren minstens zes en mogelijk tot veertien nieuwe reactoren bouwen.