Bij zijn aantreden als Brits premier maakte Keir Starmer al duidelijk dat hij wil breken met zijn voorgangers. Nadat de Britse Conservatives de Brexit in gang zetten, zoekt de linkse Starmer weer toenadering tot de Europese Unie. Hij doet dat met een reeks gesprekken.
In het nieuws: Keir Starmer doet zijn plannen rond EU-samenwerking uit de doeken.
- Woensdag spreekt Starmer met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Ze zullen praten over een samenwerkingsverdrag dat rond handel, werkgelegenheid en defensie draait. Eind juli al kwamen de twee landen overeen om hun legers samen te laten trainen en te investeren in de defensie-industrie. Het akkoord dat nu gesloten wordt, ligt in het verlengde daarvan.
- Maar Starmer ziet zijn bezoek ook als een mogelijkheid om de banden met de EU aan te halen. Hij wil Scholz tonen dat hij een hechtere relatie met de Unie beoogt dan zijn voorgangers. “We moeten de bladzijde rond Brexit omslaan”, liet Keir Starmer weten in een statement.
- “We moeten de gebroken relaties herstellen die achtergelaten werden door de vorige regering. Dat werk ging van start door een ontmoeting met de Europese politieke gemeenschap vorige maand. Ik ben vastberaden om dat verder te zetten, daarom reis ik deze week naar Duitsland en Frankrijk”, verklaarde Starmer verder.
- Het uiteindelijke doel is glashelder voor de Britse premier: “We hebben een opportuniteit die maar een keer voorkomt binnen een generatie, om onze relatie met Europa te resetten. Om te streven naar echte, ambitieuze partnerschappen die iets opleveren voor het Britse volk”.
Overtuigde Brexiteers
De details: Waar zet het VK op in?
- Starmer wil inzetten op economische deals en afspraken rond migratie. Daarbij wil hij dat er gezamenlijke acties komen om de illegale migratie richting het Verenigd Koninkrijk een halt toe te roepen. Maar evenzeer wil hij blijvend inzetten op defensie en economische groei binnen het VK.
- Het is voor Starmer van belang om telkens te vermelden dat hij de ‘hardwerkende, modale Brit’ voorop blijft stellen. Zijn Labourpartij mag dan wel de grootste partij geworden zijn, de Reformpartij van Brexiteer Nigel Farage won sterk. Farage zelf kwam voor het eerst in het Lagerhuis terecht nadat hij verkozen raakte. Het betekent dat er nog altijd Britten zijn die achter de principes van Brexit staan: het Britse volk moet het beter krijgen.
Deadline over zes maanden
Om te volgen: Lukt het Keir Starmer om na de Brexit een nieuw verbond te sluiten?
- De nieuwe Britse regering geeft zichzelf een deadline van zes maanden om te kijken wat er uit de gesprekken komt. Begin 2025 moet er een nieuw plan van aanpak liggen, met daarin een hernieuwd partnerschap met de EU.
- Keir Starmer trad direct in actie: het is al zijn vijfde gesprek met Scholz en zijn vierde met Macron. Vooral voor afspraken met Duitsland dringt de tijd. De linkse Scholz zit veelal op dezelfde lijn als Starmer, maar vermoed wordt dat zijn SPD bij de volgende verkiezingen zal verliezen. Een andere, rechtsere bondskanselier maakt het niet makkelijker voor Starmer. En ook Macron blijft uiteraard niet eeuwig president van Frankrijk.
- Verdere gesprekken tussen Starmer, Scholz en Macron moeten nog een aantal heikele punten uitklaren, zoals de nieuwe grenscontroles voor Britten die op vakantie willen komen naar de EU. In oktober zullen ook Britse toeristen onderworpen worden aan striktere regels.