Met Kazuo Ueda kreeg de Bank of Japan voor het eerst in tien jaar een nieuwe gouverneur. In zijn eerste publieke optreden verklaarde hij dat alles voorlopig bij het oude blijft. Er komt op korte termijn dus geen bijsturing van het gratisgeldbeleid van zijn voorganger.
Geen revolutie bij Bank of Japan: nieuwe gouverneur blijft bij soepel monetair beleid

Waarom is dit belangrijk?
De nieuwe gouverneur van de Bank of Japan (BoJ) moet de trage economische groei en zwakke binnenlandse vraag aanpakken. De wereldwijde financiële markt kijkt toe welke weg de op twee na grootste economie ter wereld zich op het vlak van rentebeleid zal begeven.Wat voorafging: Ueda’s voorganger, Haruhiko Kuroda, bleef vasthouden aan goedkoopgeldbeleid, terwijl de centrale banken van andere economieën de rente al fors optrokken om de inflatie te beperken:
- De langetermijnrente werd rond 0 procent vastgepind en kreeg – volgens de typisch Japanse regels van yield curve control (YCC) – slechts sinds halverwege december een maximale toegelaten afwijking van 50 basispunten.
- De kortetermijnrente is ondertussen al lange tijd negatief (-0,1 procent). De afgelopen twintig jaar was die nooit hoger dan 0,5 procent.
Het nieuws: Economen verwachten dat Kazuo Ueda, die deze week officieel begon, het gratisgeldbeleid van zijn voorganger gaat bijsturen. Maar de nieuwe gouverneur gaf geen signalen in de richting op zijn eerste persconferentie maandagavond plaatselijke tijd.
- Ueda verklaarde dat het “gepast” was de huidige koers van YCC en negatieve korte rente verder te zetten, gezien de huidige financiële en economische situatie.
- Hij kiest dus niet voor een radicale koerswijziging, wellicht uit vrees dat dit te veel schokken in het Japanse financiële stelsel zou veroorzaken.
Uitgezoomd: De nieuwe gouverneur verklaarde eerder nochtans dat hij geen fan is van het goedkoopgeldbeleid. Liever maakt hij werk van monetaire aanpassingen en wil hij zich meer focussen op de zwakke economische dynamiek. Ook moet het rentebeleid minder vaak tot schadelijke neveneffecten leiden. Maar het lijkt erop dat Ueda voor een geleidelijke weg kiest en niet voor een bruuske trendbreuk.
Stimuleringsprogramma
Belangrijk: Ueda erft een stimulusprogramma waarlangs al 11,7 biljoen dollar werd gespendeerd, met 2 procent inflatie als het Japanse streefcijfer.
- Ondertussen blijkt dat dit beleid negatieve oplopende bijwerkingen begint te vertonen. Ueda moet zal moeten zorgen dat er een voorzichtig einde aan dit programma komt, in plaats van dat uit te breiden.
- Ook vrezen consumenten momenteel voor een recessie. Hun vertrouwen moet hersteld worden, nadat de inflatie de importkosten omhoogstuwde. De recente bankencrises in de VS en Europa zorgden dan weer voor extra wantrouwen in de banken.
(evb)