De kasbons die de grootbanken BNP Paribas Fortis en Belfius onlangs hebben uitgegeven, zijn een succes. Bij BNP Paribas Fortis zijn die volledig uitverkocht. Belfius deelt geen concrete cijfers, maar laten weten dat er een “gezonde appetijt” is bij de Belgische spaarders.
In het nieuws: Een geslaagde comeback van de kasbons.
- De eenjarige kasbon die BNP Paribas Fortis onlangs lanceerde, is niet meer beschikbaar. In principe was het mogelijk om tot eind deze maand in te tekenen, maar de bank heeft de emissieperiode vervroegd stopgezet. Die heeft waarschijnlijk het gewenste uitgiftebedrag – zo’n 10 miljoen euro – al opgehaald. De looptijd van de kasbon start op 1 juni.
- Wie intekende, ontvangt een coupon van 3 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing (30%) blijft er netto 2,1 procent over.
- Ook Belfius brengt momenteel kasbons aan de man. Die hebben een looptijd van één tot en met tien jaar. De grootbank wil per looptijd tot maximaal 1 miljard euro ophalen. “We streven ernaar om voortdurend een actief aanbod voor alle looptijden beschikbaar te hebben”, klinkt het. Belfius deelt geen concrete cijfers over hoeveel de Belgen al hebben geïnvesteerd in de kasbons, maar laten weten dat er “een gezonde appetijt” is.
- Net zoals de eenjarige kasbon van BNP Paribas Fortis brengt die van Belfius 3 procent bruto op, oftewel 2,1 procent netto.
- De brutorente daalt naar 2,6 procent voor de kasbon op twee jaar, 2,5 procent voor de kasbon op drie jaar, 2,4 procent voor de kasbons op vier tot zes jaar en 2,3 procent voor de kasbons met looptijden van zeven tot tien jaar. De nettorendementen komen uit op respectievelijk 1,82, 1,75, 1,68 en 1,61 procent.
Toenemende populariteit vastrentende producten
Duiding: De banken hebben door het soepele geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) een tijdlang de commercialisering van de kasbons gestaakt. Ze konden de spaarders toen geen interessante vergoedingen bieden. Nu de rente fors is gestegen, lukt dat wel. En dat is dus duidelijk naar de zin van de spaarders.
- Niet alleen de kasbons vallen in de smaak van de Belgen. Uit de jongste flashraming van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar het kapitaal op de termijnrekeningen is aangedikt met 2,2 miljard euro, terwijl er slechts 100 miljoen euro vloeide naar de spaarboekjes. Tegelijk is er 2,6 miljard euro van de zichtrekeningen verdwenen.
Opgemerkt: De banken zullen de termijnrekeningen en kasbons alleszins gebruiken om in september het kapitaal dat vrijkomt nadat de eenjarige staatsbon, oftewel de Van Peteghem-bon, afloopt aan te trekken. Het Agentschap van de Schuld kon in september bijna 22 miljard euro ophalen met de overheidsobligatie.
- BNP Paribas Fortis heeft al laten weten dat er dit jaar nog meer kasbons zullen volgen. Kans lijkt ons groot dat er in september een uitgifte gepland staat.
- KBC biedt spaarders nu al de mogelijkheid aan om een termijnrekening waarvan de looptijd start op 4 september te openen. Ze krijgen daarbij de keuze uit twee looptijden: zes maanden en één jaar.
- De minimumrente is overigens al bekend. Voor de looptijd van zes maanden gaat het om een minimumrente van 3 procent bruto op jaarbasis. Voor de termijnrekening op één jaar gaat het om 2,75 procent.