Levert Groen met Kristof Calvo straks de premier? Het kan…

Kan Kristof Calvo (Groen) premier worden? Het leek tot voor kort pure fictie, maar het zou straks wel echt gaan kunnen. Want zowel Groen als Ecolo pieken in de peilingen. Volgens de laatste cijfers zouden ze samen de grootste politieke familie worden in de Kamer. En dat betekent dat Kristof Calvo zich mag gaan opmaken om eerste minister te worden.

Moet Kristof Calvo gaan nadenken over hoe hij straks De Zestien energieneutraal kan maken? In het kantoor van de premier, nu nog bezet door Charles Michel (MR), komt straks een opvolger. Er zijn wel een paar kanshebbers. Jan Jambon (N-VA) is openlijk kandidaat, al gelooft niemand dat echt. Wouter Beke (CD&V) is niet openlijk kandidaat, al vermoedt iedereen dat het wel zo is. En Charles Michel wil natuurlijk graag zitten waar hij zit.

Maar reken er ondertussen toch nog één naam bij: Kristof Calvo. De fractieleider van Groen en Ecolo in de Kamer is de nummer één van de groenen op het federale niveau. Hij is straks dus ook de logische kopman, als de groenen eventueel een informateur, en daarna formateur zouden mogen leveren. De partij schoof hem naar voren om de Antwerpse kamerlijst te trekken, terwijl partijvoorzitter Meyrem Almaci de Vlaamse lijst verkoos. Dat signaal is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Maar speelt de partij hem straks ook uit als kandidaat-premier? Daarover willen ze zelf alvast niet veel kwijt.

Duidelijke trends: Groen wint

De recentste internetpeiling, die van HLN.be, VTM, Le Soir en RTL, heeft weliswaar 3,1 procent foutenmarge in Vlaanderen, en 4,1 procent in Franstalig België, maar de trends zijn toch duidelijk. Groen stijgt in Vlaanderen door naar 15,6 procent en wordt de tweede partij van Vlaanderen. In Brussel staat Ecolo op nummer één met 19,9 procent, in Wallonië halen ze 16,8 procent en zijn ze derde.

Op basis daarvan een extrapolatie naar kamerzetels maken is statistisch gezien een beetje te gevaarlijk. Maar de kans dat de groenen wel de grootste familie worden, is niet onbestaande. Bij de liberale familie, vandaag de grootste, krijgen zowel Open Vld (12,7 procent) als MR (onder de 20 procent) klappen. Die zakken dus weg. Ook de christendemocraten winnen niet. CD&V (haalt nog 15 procent) en het cdH zit ook niet in een winning mood.

Tijd voor een dertiger, na de veertigers?

In België is het de gewoonte dat na de verkiezingen de winnaar aan zet komt. Verwacht dus zeker een rol voor iemand van de groenen, om als informateur aan de slag te gaan. Maar de ecologisten willen meer: ze hebben de ambitie om absoluut mee in een regeringsproject te stappen, als het deze keer écht kiest voor het klimaat. En dan komt de 32-jarige Calvo in beeld om die ploeg te gaan leiden. Het zou meteen een revolutie zijn, nadat met Michel, Wouter Beke, Gwendolyn Rutten en Bart De Wever de veertigers in 2014 de macht grepen, zou het nu dus aan een dertiger zijn.

Een verderzetting van de Zweedse coalitie lijkt ondertussen steeds moeilijker. Want de N-VA zakt ook wat weg, naar 27,4 procent. Niemand van de ‘Zweden’ wint dus, en ze zijn hun meerderheid in de Kamer zo goed als zeker kwijt. Maar de race is uiteraard nog lang, en te vroeg pieken is uiteraard een klassiek fenomeen in verkiezingscampagnes. Het is aan Groen en Calvo om dat te vermijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20