Kan ik een auto kopen op afbetaling?

Het is zover: je wilt een nieuwe auto aankopen. De investering die je moet doen om een nieuwe auto aan te schaffen valt echter niet te onderschatten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jouw nieuwe aankoop te financieren. Eén daarvan is een auto kopen op afbetaling.

Autolening

Om jouw nieuwe auto te kunnen aankopen, heb je een bepaald bedrag nodig. Je kan ervoor kiezen om dat bedrag te lenen bij de bank onder de vorm van een autolening. De bank leent jou vervolgens het volledige bedrag dat je nodig hebt. Meteen nadien zal je maandelijks een bepaald bedrag aan de bank moeten aflossen, tot wanneer je autolening uiteindelijk helemaal is afbetaald. Dat wordt allemaal op voorhand besproken met de bank. Online zijn er ook heel wat tools beschikbaar om de kost van je autolening op voorhand te simuleren.

Voordelig aan een autolening is de lage kostprijs. Je betaalt op een autolening een lager rentepercentage dan wanneer je een persoonlijke lening afsluit. Hoe komt dat? De bank leent je geld voor jouw auto en stelt die ook in als waarborg. Wanneer jij je auto niet meer kan afbetalen om welke reden ook, dan wordt jouw auto het bezit van de bank. Dit biedt de bank zekerheid op het terugkrijgen van het geleende bedrag en daarom betaal je een lager rentepercentage.

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Autoleasing voor particulieren

Autoleasing voor particulieren is interessant voor mensen die geen kapitaal hebben om in een auto te investeren en voor wie niet wil gaan lenen. Hoe werkt het? Je sluit een leasecontract af voor een bepaalde periode, meestal vier jaar, met een autoaanbieder. Gedurende die periode huur jij de auto van dat bedrijf. Per maand betaal je daarvoor een vaste bijdrage. Die bijdrage omvat de maandelijkse huurkost, je verzekering, rijtaks en onderhoud. Bij afloop van het leasecontract heb je de optie om de auto aan te kopen aan de huidige waarde. De prijs die je dan voor de wagen betaalt wordt verminderd met het aantal maanden die of jaren dat je aan huur hebt ‘afbetaald’.

Een auto aankopen op afbetaling is perfect mogelijk. Cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet tonen zelfs aan dat er elk jaar in België meer en meer autoleningen worden afgesloten. Zo zou een op de drie zijn auto op krediet kopen en dat dankzij het lage rentetarief.   

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20