Kan een uitgebluste Macron de EU nieuw leven inblazen?

In een nieuwe peiling van onderzoeksbureau iFop moet de partij LREM van Emmanuel Macron voor het eerst het voormalige Front National van Marine Le Pen voor zich dulden.

Het Rassemblement national (RN), dat is het voormalige Front National van Marine Le Pen, zou bij de Europese verkiezingen van mei 2019 meer stemmen halen dan La République en marche (LREM) van president Emmanuel Macron. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau ifop in opdracht van La Lettre de l’Expansion (€). Zowel de centrum-rechtse als centrum- en linkse partijen moeten in de peiling terrein prijsgeven ten voordele van uiterst-rechts. 

Le Pen en Macron vechten een nek-aan-nek- race uit. Het RN van Marine Le Pen zou 21% van de stemmen krijgen, dat is 3% meer dan bij een eerdere enquête, terwijl de LREM van Macron met 19% genoegen zou moeten nemen, een verlies van 1%.

Les Républicains (LR), de partij van oud-president Nicolas Sarkozy, zou 14% van de stemmen krijgen, La France insoumise (LFI) van Jean-Luc Mélenchon strandt op 11%. De Parti Socialiste kan nog op 6% van de stemmen rekenen. Zowel de centrum-rechtse als centrum- en linkse partijen moeten dus terrein prijsgeven ten voordele van uiterst-rechts. De Ifop-peiling werd afgenomen bij 1.003 kiesgerechtigden van 18 jaar en meer.

Macron ook minder populair dan zijn premier Edouard Philippe

De Franse president bevindt zich duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Uit een peiling die vorige week werd gepubliceerd door het magazine Paris-Match bleek dat nu minder dan 30% van de Fransen zich nog in zijn politiek kan vinden. Ze verwijten hem naast de daling van de koopkracht vooral niet te weten wat er onder de Fransen leeft. Zijn premier Edouard Philippe profiteert van Macrons zwakte en kan rekenen op een tevredenheidsscore van 36%. Philippe straalt volgens de Fransen vertrouwen uit, weet hoe de dialoog aan te gaan en wordt capabel geacht om het land te hervormen.

Uitgeblust

Macron geeft een wat uitgebluste indruk. Dat mag niet verbazen gezien het moordende tempo dat hij zich oplegt en waarin hij probeert zich als de redder van de Europese Unie te profileren, vooral nu Angela Merkel haar afscheid aankondigde.

Dat de man het moeilijk heeft mag blijken uit zijn besluiteloosheid en een reeks ongecontroleerde uitbarstingen. Tijdens een  recente en zeer ongelukkige interventie in Slovakije noemde hij de Poolse en Hongaarse toppolitici ‘idioten die hun volk voorliegen met anti-Europese slogans’. Die politici maakten volgens Macron enkel carrière ‘op kosten van Brussel’.

Een EU zonder Merkel en een verzwakte Macron?

Met nog 7 maanden te gaan voor de Europese verkiezingen, staat de Europese Volkspartij EPP – de grootste fractie in het Europees Parlement, waartoe ook de CD&V en het CDH behoren – nu voor een toekomst met Viktor Orban en zonder Merkel. Het momentum van Macrons nieuwe Europese alliantie lijkt voorbij. Er zal meer nodig zijn dat het traditionele ‘populisten bashen’ om de zaak nog om te draaien. Indien zowel in Duitsland als Frankrijk de leiders verzwakt zijn, rijst de vraag wie het politieke centrum in Europa kan leiden. Een zoveelste verrassing lijkt in de maak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20