Kamerdebat al meer dan 24 uur bezig en einde nog niet in zicht

Het Kamerdebat na de regeerverklaring van premier Bart De Wever (N-VA) is ondertussen al meer dan 24 uur bezig. Omdat de thematische debatten nog moeten beginnen, is het einde ook nog lang niet in zicht. De geplande vertrouwensstemming in het parlement zal vermoedelijk dan ook pas later kunnen plaatsvinden. Ondertussen klinkt er steeds meer kritiek op het nut van dergelijke marathonvergaderingen.


Key Takeaways

  • Het Kamerdebat over het regeerakkoord duurt al meer dan 24 uur en dreigt nog lang uit te lopen.
  • Ondertussen hebben steeds meer politici kritiek op deze manier van monstervergaderingen.

Het blijven drukke dagen voor de Belgische politici. Nadat de federale regeringsonderhandelaars vrijdag eindelijk een akkoord sloten na enkele drukke dagen in conclaaf, is het deze week tijd voor nieuwe marathonmeetings. Dinsdag presenteerde Bart De Wever in de Kamer zijn regeerverklaring

Kamerdebat

Woensdag om 10 uur ging het debat over die regeerverklaring dan van start in de Kamer. Ondertussen zijn we al meer dan 24 uur later en is het debat nog bezig. Elke partij is daarbij al aan het woord gekomen, met op het einde ook nog de eenmansfractie Jean-Marie Dedecker.

Het is daarbij aan de fractieleiders van de verschillende partijen, en dan vooral van de meerderheid, om zich te verdedigen. Zo kwam de piepjonge Oskar Seuntjens van Vooruit al zwaar onder vuur te liggen, net als Axel Ronse van N-VA.

Stemming

Na die algemene vragen mag iedere oppositie nog een kwartier een afsluitend woordje doen. Daarna is het tijd voor het thematisch debat. Hierbij komen alle ministers één voor één naar voren om over hun beleidsgebied aan de tand gevoeld te worden. Tijdens het algemene Kamerdebat is al meermaals doorverwezen naar de thematische debatten, waardoor ook dit nog lang dreigt te duren. Momenteel staan er 94 sprekers ingeschreven, al bestaat de kans dat enkelen van hen afzien van hun vragen doordat alles zolang is uitgelopen. Volgens Kamervoorzitter Peter De Roover zou het thematisch debat nog zo’n 15 uur kunnen duren.

Na die thematische debatten is het eindelijk tijd aan het parlement om te stemmen over de regering. Dat is in principe een formaliteit omdat de meerderheid voor zal stemmen en de oppositie tegen of zich zal onthouden. Die stemming stond ingepland voor 16.30, maar dat zal niet gehaald worden.

Kritiek

In de Kamer klinkt ondertussen steeds meer kritiek op het marathondebat. Zo vroeg François De Smet van Défi applaus voor het personeel van de Kamer dat mee deze vergadermarathon mogelijk maakt. Het is een van de weinige keren dat er eensgezindheid klonk van op de banken.

Op sociale media haalt Katja Gabriëls (Open Vld) zwaar uit naar het lange debat. “Deze manier van vergaderen is overblijfsel uit verleden. Moet in de toekomst echt anders”, schrijft ze.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.