Kamer slaagt er niet in om een deftig eindrapport van de Congocommissie neer te leggen

Kamer slaagt er niet in om een deftig eindrapport van de Congocommissie neer te leggen
Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) – Getty Images

Een beetje pijnlijk: het eindrapport van de Congocommissie zal niet in de archieven van de Kamer worden opgenomen, door onenigheid. Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) ging bemiddelen, maar dat is mislukt.

  • Jaren werk en tal van experten verder, leverde de Congocommissie in 2022 al in de Kamer een lijvig eindrapport, 800 pagina’s dik. Maar dat zal nooit officieel in de archieven van de Kamer verschijnen. Want, en dat is toch redelijk ongezien, de rapporteurs gaan niet akkoord met het rapport. 
  • Technisch zit het zo: elke commissie in de Kamer heeft een verslag of rapport, en finaal krijgt dat ook bij de neerlegging ‘rapporteurs’, Kamerleden die normaal gezien eerder symbolisch hun goedkeuring moeten geven. Maar in het geval van de Congocommissie werd dat een soepje: in de aanbevelingen stonden politiek toch omstreden zaken, waarover geen politieke consensus was, zoals herstelbetalingen of de oprichting van een fonds. 
  • En dat kon niet voor drie van de vier rapporteurs, Kamerleden van MR, N-VA en Vlaams Belang. Alleen PVDA, dat de vierde rapporteur leverde, vond het allemaal prima. De drie anderen vonden dat het ‘politieke’ luik eruit moest. Voor de socialisten en groenen was het vooral ontstellend dat dan al hun werk, al die interviews en hoorzittingen, niet eens officieel zouden verschijnen. “Elk debat in de Kamer is toch politiek?”, is daar te horen.
  • Gênant voor de Kamer dus, want gewoon geen eindverslag hebben is toch ook een nederlaag voor de werking van het instituut. En daarom ging voorzitter Eliane Tillieux (PS) ermee aan de slag: zij zou proberen te verzoenen. 
  • Gisteren op de conferentie van de voorzitters, waar alle fractieleiders de werking van de Kamer bespreken, moest Tillieux vertellen dat zo’n verzoening niet gelukt is. Geen eindverslag, maar er is een mouw aangepast: op de website van de Kamer komt een artikel met links naar teksten van de commissie. Meer zat er dus niet in, voor de Vivaldi-meerderheid.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.