Niets lijkt Kamala Harris nog in de weg te staan: Democraten scharen zich massaal achter haar kandidatuur

Niets lijkt Kamala Harris nog in de weg te staan: Democraten scharen zich massaal achter haar kandidatuur
Kamala Harris – BRENDAN SMIALOWSKI/AFP via Getty Images

Nu Amerikaans president Joe Biden een stap opzij zet en straks niet voor een tweede ambtstermijn gaat, moet de Democratische partij een nieuwe kandidaat aanduiden. De keuze lijkt voor de hand te liggen. Huidig vicepresident Kamala Harris krijgt steeds meer steun van haar partijgenoten.

In het nieuws: Nadat Kamala Harris aangaf presidentskandidaat te zijn, kreeg ze snel steun van heel wat prominenten.

  • Iets wat velen misschien niet meer verwacht hadden: huidig president Joe Biden gaat toch niet proberen om nog vier jaar president van de Verenigde Staten te zijn. Nadat hij een lange brief postte op X, sprak hij direct daarna zijn voorkeur uit voor Kamala Harris, zijn vicepresident. “Mijn allereerste beslissing als kandidaat voor de partij in 2020 was om Kamala Harris te kiezen als mijn vicepresident. En het is de beste beslissing die ik heb genomen. Vandaag wil ik mijn volledige steun en goedkeuring geven aan Kamala om dit jaar de kandidaat van onze partij te zijn”.
  • Harris’ reactie liet niet lang op zich wachten. Naast steun voor Biden liet ze weten zichzelf kandidaat te stellen voor het presidentschap. “Het is mijn bedoeling om deze nominatie te verdienen en te winnen. Ik zal er alles dat binnen mijn macht ligt voor doen om de Democratische partij – en ons land – te verenigen en Donald Trump en zijn extreme Project 2025-agenda te verslaan”.
  • Officieel is het dus niet zeker dat Harris de kandidaat wordt voor de Democraten. De nominatie wordt officieel bekrachtigd op de Conventie, de grote bijeenkomst van de partij. Die gaat door van 19 tot 22 augustus. Harris moet proberen om zoveel mogelijk afgevaardigden voor zich te winnen en de nominatie binnen te halen.
  • Daarbij krijgt ze nu al steun van een hele lijst aan prominente partijleden. Onder anderen ex-president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary waren er vroeg bij. “We zijn vereerd om president Biden bij te staan in het steun van vicepresident Harris en we doen alles wat we kunnen om haar te ondersteunen”, schreef het echtpaar in een gezamenlijke mededeling. Later voegden ook de linkse politica en senator Alexandria Ocasio-Cortez, oud-presidentskandidaat Elizabeth Warren en oud-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hun stem bij het steeds groter wordende blok aan Democraten.

Geen Newsom of Buttigieg

Het gevolg: De steun voor Harris is zo groot, dat andere mogelijke presidentskandidaten zich terugtrekken.

  •  Onafhankelijk senator Joe Manchin is geen kandidaat, zo bevestigde hij zelf. Bronnen rondom hem hadden echter gedacht dat hij zich mogelijk zou registeren als Democraat en de sprong zou wagen.
  • Ook Democratisch gouverneur van Californië Gavin Newsom en minister van Transport Pete Buttigieg zijn geen kandidaat om Harris nog uit te dagen. Newsom werd vaak belicht als een mogelijke optie om de fakkel over te nemen van Biden. Buttigieg was dan weer al eerder presidentskandidaat en nam het in 2019 op tegen Biden om de nominatie van de Democratische partij binnen te halen.
  • Daarmee is het overduidelijk dat de Democraten de rangen sluiten en gehoor geven aan de oproep van Biden. “Democraten — het is tijd om samen te komen en Trump te verslaan. Laten we dit doen”, had die getweet. Amerika-kenners geven ook aan dat er gewoonweg te weinig tijd is om nog voorverkiezingen te houden of campagnes op te starten binnen de partij. Er moet simpelweg tussen nu en vier weken een kandidaat staan die het opneemt tegen Trump. Hoe meer eensgezindheid, hoe beter.

Opgemerkt: Niet iedereen geeft onmiddellijk zijn of haar zegen aan Harris.

  • Er zijn een aantal prominente Democraten die wel Biden bedankten, maar niet expliciet steun gaven aan Harris. De (voor de Verenigde Staten) uiterst linkse senator Bernie Sanders, bijvoorbeeld. Ook de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft nog geen steun gegeven aan Harris. Zij kwam eerder met het idee om kleine voorverkiezingen te houden om zo de kandidaat aan te duiden die Biden moest vervangen. Maar omdat Biden zo laat uit de race stapte, is het onmogelijk om daar nog aan te beginnen.
  • De meest opmerkelijke afwezigen op het ‘steun voor Kamala Harris’-lijstje zijn oud-president Barack Obama en zijn vrouw Michelle. Volgens kenners zou Obama als ex-president boven het favoritisme willen staan en dus expliciet geen voorkeur willen uitspreken. Ook zou Obama teveel respect hebben voor zijn goede vriend Joe Biden dat hij wilde dat zondag draaide rond Bidens afscheid en niet diens mogelijke opvolger, analyseert The New York Times.
    • Echter is het wel opmerkelijk te noemen, gezien Biden vroeg om Harris te steunen en Clinton het dus wel deed. Misschien dat Obama achter de schermen wel Harris zal steunen. Dat deed hij al eerder: op een onopvallende manier hielp hij Hillary Clinton in 2016. Ook overlegde hij met Bernie Sanders in 2019. Obama wilde dat Biden de nominatie kreeg, waarna Sanders zich terugtrok.
  • De Republikeinen blijken behoorlijk in de ban van de Obama’s. Nadat uit een poll bleek dat Michelle Obama eigenlijk beter in de markt ligt dan Kamala Harris, beweren sommigen bij hoog en bij laag dat zij zich kandidaat gaat stellen. Zo gokt zakenman en Republikeins politicus Vivek Ramaswamy bij het rechtse Fox News dat de Democraten “degene zullen nemen die het meeste kans maakt” – Michelle Obama, dus. Al lijkt dat bijzonder vergezocht, het verhinderde de commentatoren op X niet om ‘Michelle Obama’ trending te maken.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.