‘Juncker blokkeerde EU-inspanningen om belastingontwijking te bestrijden’

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft in zijn vroegere politieke functie als premier van het Groothertogdom Luxemburg Europese maatregelen tegen belastingontwijking geblokkeerd.

Dat blijkt uit documenten die door het International Consortium of Investigative Journalists werden verzameld. Vertrouwelijke Duitse diplomatieke correspondentie creëert volgens de journalistieke organisatie een beeld van de obstructieve manoeuvres die Luxemburg in het verleden heeft toegepast en geeft ook inzicht in één van de meest geheime commissies die rond de Europese Commissie in Brussel actief is geweest. Centraal in het dossier staat de Code of Conduct Group on Business Taxation, die bijna twintig jaar geleden werd opgericht om te beletten dat lidstaten van de Europese Unie door machtige multinationals fiscaal tegenover elkaar zouden kunnen worden uitgespeeld. “Een aantal landen blijkt van zijn zetel in deze geheime commissie handig gebruik gemaakt te hebben om de Europese Unie te dwarsbomen en de eigen fiscale regimes te beschermen,” meldt de Britse krant The Guardian.

Unanimiteit

“Enkele kleine lidstaten, meestal aangevoerd door Luxemburg, heeft daarbij geregeld inspanningen voor de introductie van efficiënte Europese fiscale afspraken vertraagd, afgeleid of geblokkeerd.” “Hoewel Luxemburg amper 560.000 inwoners telt, slaagde het land erin om fiscale hervormingen van de Europese Unie tegen te vaak, vaak alleen gesteund door Nederland,” zegt The Guardian nog. “Omdat de Code of Conduct Group met unanimiteit beslissingen moest nemen, werden slechts weinig resultaten geboekt. Luxemburg heeft zich echter altijd tegen een hervorming van de beslissingsbevoegdheid gekeerd.” Luxemburg werd op dat ogenblik politiek geleid door premier Jean-Claude Juncker, die er wel in geslaagd is de economie van het land, dat vooral gedomineerd werd door een tanende staalindustrie, nieuwe impulsen te bezorgen en tot een internationaal zakencentrum te laten uitgroeien. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20