Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwe space race? Schrijf je dan nu via deze link in op Space Insider van ruimtefanaat Andrei Stiru en ontvang elke week de nieuwste weetjes over de ruimte in je inbox.
Vrijdagnamiddag om 14u14 Belgische tijd werd de Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE) vanuit de lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana, gelanceerd. De satelliet zal de komende jaren richting Jupiter reizen, waar die de gasreus en enkele van zijn manen zal bestuderen.
In het nieuws: JUICE is met succes begonnen aan een reis van acht jaar, nadat een Ariane 5-raket hem naar de ruimte bracht. De lancering was oorspronkelijk gepland voor donderdag, maar door slechte weersomstandigheden werd die uitgesteld.
- Enkele minuten nadat de raket de lucht inging, werden de boosters, ofwel de hulpraketten, losgekoppeld. Dat gebeurde om 14u17 Belgische tijd.
- Een minuut later, om 14u18, werd de neuskegel afgeworpen. Die kegel beschermt een lading tijdens de opstijging en wordt in de ruimte afgedankt. Nadat de kegel werd afgeworpen, werd JUICE voor het eerst blootgesteld aan de ruimte.
- De minuten erop, van 14u20 tot 14u24, versnelde de raket van 3,5 naar 7 kilometer per seconde. Nadat die snelheid werd bereikt, werd de hoofdrakettrap afgeworpen.
- Daarna bleef JUICE nog even rond de aarde vliegen, terwijl de snelheid geleidelijk aan werd opgedreven naar 10 kilometer per seconde. Intussen steeg het tuig van een hoogte van zo’n 200 kilometer naar meer dan 1.500 kilometer.
- De laatste, kleinste rakettrap werd afgeworpen om 14u42 Belgische tijd. JUICE is nu onderweg naar Jupiter.
De missie
En nu: Na de lancering zal JUICE een traject van acht jaar afleggen richting de grootste planeet in ons zonnestelsel.
- Eenmaal de satelliet aankomt, zal die een aantal keer langs Ganymede, Callisto en Europa, de drie grote ijsmanen van de planeet, vliegen. Tijdens de missie zal de geologie en de samenstelling van de manen worden onderzocht, zullen de oceanen worden bekeken, alsook de dikte van de ijslaag op de manen.
- Ook zal worden onderzocht hoe het Jupitersysteem in elkaar zit. Het Europees ruimteagentschap is voornamelijk geïnteresseerd in het ontstaan van het systeem.
- Verder willen astronomen te weten komen of Jupiterachtige planeten ook in andere zonnestelsels voorkomen. Astronomen vermoeden al langer dat de gasreus een sleutelrol speelde bij de vorming van ons zonnestelsel. Het zwaartekrachtsveld van Jupiter zorgt er onder andere voor dat de aarde beschermd wordt van inslagen van planetoïden.
- Ook het Belgische Antwerp Space speelt een belangrijke rol bij de JUICE-misse. Het bedrijf verzorgt de communicatie tussen de satelliet en het grondstation. Nog een Belgisch kantje van het verhaal: Koning Filip, een grote fan van de ruimtevaart, woonde samen met zijn zoon Gabriël de lancering bij.