Jordanië, nieuw doelwit van de Islamitische Staat?

Een jihadistische aanslag op de toeristische site van Kerak, op 120 kilometer van de Jordaanse hoofdstad Amman, heeft zondag het leven gekost aan 10 mensen, waaronder een Canadese toeriste.
Sinds het begin van het jaar hebben drie soortgelijke aanslagen het leven gekost aan verschillende militairen en politiemannen, die telkens opnieuw het doelwit lijken te zijn. Terwijl de Islamitische Staat in Syrië en Irak terrein moet prijsgeven is het aantal aanslagen op Jordaans grondgebied dus enkel toegenomen.

Jordanië heeft sinds het begin van de oorlog ruim 1,3 miljoen Syrische vluchtelingen opgenomen of 1 voor elke 5 Jordaniërs. Doch deze opengrenzenpolitiek kwam in 2014 tot een einde omdat er aanwijzingen waren dat IS-strijders zich als vluchtelingen hadden vermomd om zo het grondgebied binnen te dringen. Geschat wordt dat zich in Jordanië zo’n 10.000 IS-sympathisanten zouden bevinden, waarvan er 2.000 in Syrië en Irak zouden hebben gevochten.

De dood van het broodnodige toerisme in Jordanië?

De dood van een Canadese toeriste is vooral slecht nieuws voor het toerisme in het land, dat – ondanks de problemen in het Midden-Oosten – tot in 2015 ruim 14% van het bbp genereerde. Tot voor het uitbreken van de Arabische Lente konden toeristische trekpleisters in het land – de stad Petra en de woestijn van Wadi Rum – jaarlijks op honderdduizenden bezoekers rekenen.

Omdat Jordanië deel uitmaakt van de internationale coalitie – onder leiding van de VS – tegen de Islamitische Staat, wordt het land als een rechtstreeks doelwit van de jihadisten beschouwd.

Koningin Rania: ‘IS verandert de perceptie van onze regio’

Iets meer dan een jaar geleden had de Jordaanse koningin Rania ter gelegenheid van de opening van de zomeruniversiteit van het Medef – het verbond van Franse ondernemers – in Parijs nog voor de toenemende invloed van de Islamitische Staat in haar land gewaarschuwd:

queen_rania_of_jordan1.png

“Daech – de club die zich zo graag Islamitische Staat noemt – blijft zijn duivelse ideologie verder verspreiden en verandert zo de lokale perceptie van onze regio. Gematigde moslims overal ter wereld doen onvoldoende om de ideologische strijd die zich in het hart van dit conflict bevindt te winnen. Uiteraard helpen we Daech niet, maar we stoppen ze evenmin. Mijn regio heeft uw vriendschap nodig en in het bijzonder onze fantastische jongeren en de jonge vluchtelingen.”

Meer