Jordan Bardella wil dat Frankrijk 2 miljard euro minder gaat bijdragen aan de EU

De Franse politicus Jordan Bardella van het radicaal-rechtse Remblassement National (RN) heeft, drie dagen voor de Franse parlementsverkiezingen, een aantal opvallende beloftes gedaan. De spanning is te snijden, want het is duidelijk dat het RN een ander internationaal beleid wil voeren.

In het nieuws: Bardella wil dat Frankrijk een stuk minder uitgeeft aan de Europese Unie.

 • Mocht het RN de verkiezingen winnen, dan wil Bardella dat gewicht gebruiken. Daarbij geldt een soort nationaal protectionisme. Bardella wil “een korting krijgen”, zo zegt hij in een interview met de Financial Times. Hij noemt daarbij een bedrag van 2 miljard euro, dat is wat hij niet meer aan de EU wil geven.
 • “Ik denk dat de Franse klaar zijn voor verandering”, geeft hij aan. “Ze willen breken met zeven jaar beleid van (president, red.) Emmanuel Macron. Dat is wreed geweest in zijn manier van regeren.”
 • De tienjarige rentes op Frans staatspapier bereikte opeens weer recordhoogtes na die uitspraak. De markten reageerden de afgelopen weken zenuwachtig op de mogelijkheid dat het RN de verkiezingen kan winnen. Dat lijkt met dis soort uitspraken niet te keren, integendeel.
 • Bardella wil “Europa niet tegen zich keren”, zo zei hij wel. Maar van besparingen in eigen land wil hij niet veel weten. Frankrijk zit net als België op het befaamde Europese strafbankje omdat het begrotingstekort hoger is dan 3 procent van het bbp. Het tekort bedraagt 5,5 procent, dus ook in Frankrijk zijn bezuinigingen aangewezen. Bardella denkt er bijvoorbeeld aan om de btw-tarieven te verlagen.
  • Bardella erkende het probleem wel. “Het blijft een doelstelling. Het is duidelijk dat de bewegingsvrijheid beperkt blijft door de begroting. Het zorgt ervoor dat ik prioriteiten moet stellen”.
  • “Ik wil dat Frankrijk zijn belangen verdedigt”, dat blijkt dan prioritair te zijn. “Frankrijk heeft dat op Europees vlak niet gedaan, gedurende ongeveer tien jaar”. Zijn toon werd milder toen hij wel liet verstaan dat hij daarvoor in gesprek zou gaan met Europa. Bardella benadrukte nogmaals dat hij zijn electoraal gewicht wilde gebruiken, maar hij zou niet eenzijdig tegen de EU in willen gaan.

Om te volgen: Wat zal de uitslag van de verkiezingen worden, over drie dagen?

 • Volgens peilingen zou het RN makkelijk de eerste ronde moeten overleven. De partij zou daarbij 30 procent moeten halen. Het RN wordt nu gepeild op 36 procent, het linkse blok Nouveau Front Populaire op 28,5 procent, en de Renaissancepartij van Macron 21 peilt op 21 procent.
 •  Volgens waarnemers is het nog te vroeg om uitspraken te doen over hoeveel zetels het RN zou kunnen halen. Een absolute meerderheid van 289 zetels op 577 is mogelijk, maar meer dan waarschijnlijk lukt dat niet.
 • Overigens haalde Bardella in het interview nog andere uiterst rechtse standpunten boven. Zo noemde hij de hoofddoek “iets wat niet past in de Franse maatschappij” en moet er volgens hem een referendum komen om een “nationale voorkeur” te geven aan Fransen boven migranten op de huizenmarkt.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.