De Britse premier Boris Johnson heeft zijn visie over de komende periode, waarin Groot-Brittannië handelsakkoorden moet zoeken met andere landen, toegelicht.
Wat? Johnson heeft een jaar de tijd om met de EU te onderhandelen over een handelsovereenkomst.
Het (kern)probleem: De EU stelde eerder dat Groot-Brittannië ook na brexit een volledig ‘pakket’ aan deals moet maken, of helemaal geen. Dat wil ook zeggen dat alle regels die de EU voor import stelt, gevolgd moeten worden. Johnson is het daar niet mee eens.
Johnsons visie:
- ‘Het is niet nodig voor een vrijhandelsakkoord dat het VK de EU-regelgeving over concurrentie, subsidies, sociale wetgeving, milieu of andere topics zou moeten volgen, net zoals het niet nodig is om de regels van het VK te volgen’, zei Johnson op de persconferentie.
- Johnson benadrukte wel dat het Verenigd Koninkrijk daarom zijn eigen standaarden niet zal verminderen, bijvoorbeeld in de sociale wetgeving.
- De premier benadrukte dat het VK bereid is om van de onderhandelingstafel weg te lopen ‘zonder deal’.
Wat zijn de opties?
- Johnson stelde zelf dat de EU het VK de keuze heeft gegeven tussen een ‘Noorwegen-model’ en een ‘Canada-model’.
- Het Noorwegen-model betekent grotendeels meegaan met EU-regelgeving maar ook volledig toegang krijgen tot de Europese markt.
- Het Canadese model is een vrijhandelsakkoord dat niet de volledige waaier van EU-regelgeving met zich meebrengt.
- ‘Mocht het nog niet duidelijk zijn, we hebben onze keuze gemaakt: we willen een volledige handelsovereenkomst zoals Canada’, zei Johnson in zijn speech.
Opvallend: Johnson brak een lans voor een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten. ‘Aan de anti-Amerika-mensen wil ik zeggen: ‘Grow up”, klonk het strijdvaardig.