John Crombez (Vooruit) wil in Oostende van zone 30 weer zone 50 maken

John Crombez (Vooruit) wil in Oostende van zone 30 weer zone 50 maken
John Crombez (Vooruit) in 2019 – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

John Crombez (Vooruit) is bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker in zijn stad Oostende. In een weekendinterview doet hij een opmerkelijk voorstel. Sommige zones waar je nu maximaal 30 kilometer per uur mag rijden, zouden weer terug naar 50 kilometer per uur moeten worden gebracht, zegt hij.

In het nieuws: Crombez vindt dat het invoeren van de zone 30 een “ontploffing aan GAS-boetes” tot gevolg heeft.

  • “Het stadsbestuur heeft meteen na de invoering van die zone 30 overal flitspalen neergepoot en de politie ingeschakeld om zo veel mogelijk flitsboetes te genereren”, aldus Crombez in De Standaard. Het gaat hem dan niet om zones bij scholen of woonerven, maar op andere lanen. “De enige bedoeling is via boetes geld binnen te rijven voor de stadskas”, meent hij.
  • Volgens Crombez zijn de inkomsten uit GAS-boetes in Oostende gestegen van 1,2 naar 5 miljoen euro. Dat neemt hij de huidige liberale burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) kwalijk. “Ik geloof niet dat een stad beter wordt door er vier keer meer GAS-boetes uit te schrijven. Wat je moet doen, is de wegen veiliger maken met de juiste infrastructuur voor fietsers en voetgangers”. Wat hem betreft kunnen de straten waar een zone 30 niet noodzakelijk is, dus weer terug naar een zone 50.

Opgemerkt: Het standpunt van John Crombez is geen algemeen partijstandpunt.

  • Groen en Vooruit wilden twee jaar geleden van de zone 30 de norm maken in heel Vlaanderen. Vlaams Belang deed dat toen af als een “typisch groen-linkse maatregel” en maakte er in de afgelopen verkiezingen zelfs een programmapunt van om onnodige zones waar 30 kilometer per uur geldt, af te schaffen.
  • Het is dus opmerkelijk te noemen dat Crombez zich zo tegen de zone 30 opstelt. De partijwoordvoerder van Vooruit benadrukt tegenover De Standaard dat het “een lokale aangelegenheid is om in te schatten of een specifieke zone 30 nuttig is”. De partij neemt er dus geen breed standpunt meer over in.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.