Jeff Bezos: “Inflatie is een regressieve belasting die vooral de minstbedeelden treft”

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, heeft zondagavond in een tweet (opnieuw) kritiek geuit op het beleid van de regering-Biden. “Die regering heeft alles in het werk gesteld om nog meer stimulans te geven aan een al oververhitte, inflatoire economie”, schreef hij.

Net zoals in de Europese Unie scheert de inflatie in de Verenigde Staten hoge toppen. Het inflatiecijfer aan de overkant van de Atlantische Oceaan kwam in april uit op 8,3 procent. Dat is iets minder dan in maart, maar nog verder boven de doelstelling van de Federal Reserve. De toezichthouder streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent.

Bezos is scherp voor Biden

De Amerikaanse president Joe Biden tweette vrijdag dat de inflatie kan verlaagd worden door de rijke bedrijven te belasten. Dat was niet naar de zin van Bezos. Hij reageerde dat de president een aantal zaken door elkaar haalt. “Het verhogen van de vennootschapsbelasting is prima om te bespreken. Het beteugelen van de inflatie is van cruciaal belang om te bespreken. Ze door elkaar halen is gewoon misleiding”, aldus de miljardair.

Zondagavond volgde een tweede tweet van Bezos. Daarin zei hij dat de regering zelf een rol heeft gespeeld bij het opdrijven van de inflatie. “In feite heeft de regering alles in het werk gesteld om nog meer stimulans te geven aan een al oververhitte, inflatoire economie en alleen Manchin (Democratische senator Joe Machin, red.) heeft hen van zichzelf gered,” schreef Bezos op Twitter. “Inflatie is een regressieve belasting die de minst welgestelden het meeste pijn doet. Misleiding helpt het land niet.”

Build Back Better

Manchin heeft in het najaar van 2021 Bidens hervormingsplan ‘Build Back Better’ tegengehouden. “Als ik het in mijn thuisstaat niet kan uitleggen, dan ga ik er niet voor stemmen”, klonk het toen in een persbericht. De senator citeerde daarbij schattingen die de kosten van Bidens plan niet op 1.750 miljard dollar, maar op 4.500 miljard dollar ramen. Hij voegde eraan toe dat ‘Build Back Better’ tot een toenemende staatsschuld en oplopende inflatie zou leiden.

De Federal Reserve probeert intussen de inflatie te bekampen door de rente stelselmatig te verhogen. Tijdens de jongste rentevergadering werd beslist om de rente met 50 basispunten naar boven bij te stellen, na eerder al dat tarief te hebben verhoogd met 25 basispunten. In juli gaat de Amerikaanse centrale bank starten met het afbouwen van de balans van 9 biljoen dollar, wat de langetermijnrente een extra boost moet geven.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20