Voor Jean-Luc Crucke (Les Engagés) is een staatshervorming niet onbespreekbaar: “9 ministers van Gezondheid, dat kan niet blijven duren”

In Vlaanderen valt het woord ‘staatshervorming’ sneller dan in Wallonië, zo lijkt het. Maar ook Jean-Luc Crucke van Les Engagés vindt dat je het thema niet uit de weg moet gaan.

Gehoord: In een interview met Michaël Van Droogenbroeck voor VRT, stelt Crucke dat zowel herfederalisering als verdere regionalisering geen taboe zouden mogen zijn.

  • Crucke pleit voor een doorlichting van het institutioneel systeem: “We hebben bijvoorbeeld 9 ministers van Gezondheid. Dat kan niet blijven duren. Op sommige terreinen moet je spreken over herfederalisering, maar op andere vlakken kan het ook over regionalisering gaan. Het gaat niet in de ene of in de andere richting.”
  • Daarbij heeft Crucke wel een andere werkwijze voor ogen dan N-VA-voorzitter Bart De Wever, die vanaf dag één van de regeringsonderhandelingen wil praten over het communautaire. “Eerst heb je een sociaal-economisch beleid nodig. Maar daarnaast moet je ook over een staatshervorming durven spreken. Maar ik zou niet de twee aan elkaar verbinden”, zegt Crucke.
  • Tegelijk moet men het onderwerp wel op tafel durven gooien, meent hij. “Een nieuwe staat, een moderne staat, dat is geen kwestie van imago. Belgen, Walen, Vlamingen en Brusselaars moeten zich vertrouwd voelen met de Belgische staat.”
  • En daarin is N-VA “nooit onze eerste keuze”, geeft Crucke toe. “Maar het is ook geen partij waarmee we niet spreken. Enkel met extreemrechts en extreemlinks spreken we niet.”