Je wilt geld lenen, maar staat op de zwarte lijst, wat nu?

Als je een betalingsachterstand hebt van minstens 3 maanden voor openstaande leningen, dan kom je in België op een zwarte lijst terecht. En die zwarte lijst zorgt ervoor dat je geen nieuwe leningen meer kan aangaan. Zo wil de overheid jou beschermen tegen het aangaan van nieuwe leningen.

 Als je toch geld wilt lenen, betaal je best je eerst je openstaande schulden af. Wanneer dat gedaan is, moeten je kredietgevers dat binnen de 8 dagen melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. En na 8 dagen ben je volledig schuldenvrij verklaard. Wel blijf je nog één jaar geregistreerd als wanbetaler.

Wat is de status van je schulden?

Om te weten wat jouw status is kan je een makkelijk overzicht vragen via de Nationale Bank van België. Daarop staan alle gegevens vermeld staan die op jouw naam staan geregistreerd:

  • De naam van de kredietgever
  • Het geleend bedrag
  • Je huidige toestand

Wanneer je denkt dat de vermelde informatie niet klopt, aarzel dan niet om de Centrale voor Kredieten aan Particulieren te contacteren en een een rechtzetting vragen.

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Je kan je schulden niet afbetalen

Je kan je schulden niet afbetalen, maar wil toch een lening aangaan? Dat kan, maar het is niet aangeraden. Op het internet vind je tal van sites die jou een lening willen geven ook al sta je op de zwarte lijst. Let hiermee op, ga enkel leningen aan die je daadwerkelijk kan terugbetalen.

Verken alternatieve wegen als je op de zwarte lijst staat

Niet voor iedereen is de stap even makkelijk, maar ook het OCMW of het CAW kan je zeker helpen. Via hun budgetbegeleiding gaan ze samen met jou kijken naar het beste beheer van jouw inkomsten en uitgaven. Ga dus zeker eens langs bij het OCMW of CAW in jouw regio.

En verder kan je met te grote schuldproblemen ook een beroep doen op schuldbemiddeling of collectieve schuldenregeling. Bij schuldbemiddeling probeert een schuldbemiddelaar een regeling te treffen tussen jou en je schuldeiser(s). Bij collectieve schuldenregeling daarentegen regel je je schuldproblemen via een gerechtelijke procedure. Dan stelt het gerecht een plan op om je schulden af te betalen en je tegelijkertijd een menswaardig leven te garanderen.

Als je op de zwarte lijst staat denk je dus beter goed na vooraleer je een nieuwe lening afsluit. Want geld lenen kost ook geld en kan voor extra schulden zorgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20