Jaren na Enron en Ahold liggen ‘Big Four’ weer overal onder vuur 

De zogenaamde ‘Big Four’, – een verzamelnaam voor de 4 grootste accountantsorganisaties Deloitte, PwC, Ernst & Young, en KPMG – lijken steeds vaker gemend in een reeks onfrisse zaken en krijgen daarvoor straks de rekening gepresenteerd. Regelgevers dringen ondertussen aan op hogere boetes voor deze bedrijven wanneer malafide gedrag aan het licht komt. Vraag is of dat iets zal uithalen?

Een Amerikaanse rechter moet straks de strafmaat bepalen in de zaak van de Colonial Bank, een financiële instelling die actief was in het zuiden van de Verenigde Staten en in 2009 failliet ging ten gevolge van de subprime-crisis. Het ging om een van de grootste faillissementen van de Grote Recessie.

Accountantskantoor PwC was kind-aan-huis bij de Colonial Bank en controleerde er de jaarrekeningen. Maar volgens een groep investeerders en crediteuren van de failliete bank heeft PwC gedurende zeven jaar een grootschalige fraude bij Colonial over het hoofd gezien en er de rekeningen gewoon goedgekeurd. Een monsterboete van 625 miljoen dollar dreigt.

Britse regelgever wil hogere boetes bij nalatigheid ‘Big Four’, maar heeft dat zin?

Jaren nadat het Enron-schandaal de ondergang van het accountantskantoor Arthur Andersen bewerkstelligde en de schandalen bij Ahold- en Parmalat het bureau Deloitte zware schade toebrachten, blijven de Big Four overal onder vuur liggen. Zo mag PwC twee jaar lang geen beursgenoteerde bedrijven controleren in India omdat het er niet in slaagde een fraude bij het IT-bedrijf Satyam te ontdekken. 

Eerder deze week raakte bekend dat KPMG niet langer openbare instellingen in Zuid-Afrika mag auditen, nadat ook daar een reeks ongeregeldheden waren ontdekt.

In Groot-Brittannië valt de naam KPMG dan weer in het schandaal rond Carillon, een onderaannemer die eerder dit jaar de boeken moest neerleggen. KPMG factureerde er de voorbije jaren miljoenen ponden aan prestaties. Maar dat het bedrijf recht de muur in zou gaan, zagen de accountants niet aankomen. Ook PwC, Deloitte en Ernst and Young verdienden de voorbije jaren een flinke boterham bij Carillon.

Hoe houd je een bedrijf dat je wordt geacht te controleren te vriend?

De Britse regelgevers willen nalatige auditors nu strenger gaan beboeten. Maar de vraag rijst of zoiets zin heeft. Deze accountants hebben alle baat bij een goede verstandhouding met de bedrijven die ze worden geacht te controleren, maar die ook hun facturen moeten betalen. Zullen hogere boetes daar iets aan veranderen?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20