Japanse aandelen stijgen, olieprijzen dalen

Japanse aandelen gaven dinsdag de toon aan in Azië, met een stijging van meer dan 3 procent voor de Nikkei (.N225) na een feestdag op maandag. Dit was een welkome opluchting na de wilde schommelingen van vorige week, die begon met een massale sell-off aangewakkerd door een stijgende yen en de angst voor een Amerikaanse recessie.

De rally werd gedreven door de daling van de yen, die dinsdag 0,34 procent daalde naar 147,72 per dollar. De yen bereikte vorige week maandag een hoogste punt in zeven maanden op 141,675, een aanzienlijke daling ten opzichte van het dieptepunt in 38 jaar begin juli.

Wereldmarkten reageren op volatiliteit

De olieprijzen daalden na een sprong van 3 procent op maandag, toen beleggers op hun hoede bleven voor het risico van een uitbreiding van het conflict in het Midden-Oosten, dat de wereldwijde aanvoer van ruwe olie zou kunnen belemmeren. Goud, dat was gestegen door de vraag naar veilige havenactiva, daalde licht op dinsdag.

MSCI’s breedste index van Aziatisch-Pacifische aandelen buiten Japan (.MIAPJ0000PUS) steeg 0,15 procent tot 556,55. Chinese aandelen daalden licht, terwijl de Hang Seng Index (.HSI) in Hongkong 0,1 procent steeg. De Europese aandelenmarkten waren op weg naar een hogere opening, met de Eurostoxx 50 futures 0,3 procent hoger en de FTSE futures 0,26 procent hoger.

Beleggerssentiment blijft fragiel

Viktor Shvets, hoofd global desk strategy bij Macquarie Capital, merkte op dat de recente volatiliteit weliswaar kwetsbaarheden blootlegt, maar geen reden tot bezorgdheid is. Hij bleef er ook bij dat de nervositeit over een Amerikaanse vertraging overdreven is.

Het beleggerssentiment blijft echter kwetsbaar. Een renteverhoging van de Bank of Japan vorige maand na interventies uit Tokio eerder in juli zette beleggers op het verkeerde been en leidde ertoe dat ze zich terugtrokken uit populaire carry trades.

Visie op volgende stappen van de Federal Reserve

Deze week komen er een heleboel gegevens naar buiten, waaronder Amerikaanse producentenprijsgegevens voor juli, die kunnen doorwerken in de kernmeting van de persoonlijke consumptie (PCE) waar de Fed de voorkeur aan geeft. Elke hint van de PPI op een zwakke inflatiedruk zou ertoe kunnen leiden dat de financiële markten hun weddenschappen verdubbelen dat de Fed de rente dit jaar sterk zal verlagen, wat zou drukken op de dollar.

De dollarindex, die de Amerikaanse munt meet ten opzichte van zes rivalen, stond 0,04 procent hoger op 103,12. De euro bleef stabiel op 1,0940 dollar, terwijl het Britse pond 0,1 procent steeg op 1,2778 dollar.

Grondstoffen verslappen

In grondstoffen daalde de Brent crude futures met 0,67 procent naar 81,75 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate crude futures daalden naar 79,59 dollar per vat, een daling van 0,59 procent.

In het kort

  • Japanse aandelen gingen dinsdag aan kop in Azië, met een stijging van de Nikkei van meer dan 3 procent.
  • De olieprijzen daalden na een stijging van 3 procent op maandag
  • MSCI’s breedste index van Aziatisch-Pacifische aandelen buiten Japan steeg 0,15 procent
  • Het beleggerssentiment blijft fragiel.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.