Japans bedrijf bedenkt oplossing voor grootste probleem bij online kledingverkoop

In Japan hebben de voorbije maanden ruim één miljoen consumenten thuis een Zozosuit ontvangen. De Zozosuit is een nauw aansluitend pak, voorzien van een grote reeks ijkpunten die kledingfabrikanten online kunnen gebruiken om de klant kledingstukken met de juiste maten te bezorgen. Daarmee wil het Japanse bedrijf Start Today een antwoord bieden op één van de grootste hinderpalen voor efficiënte transacties in de online textielverkoop.

Sinds juli kunnen consumenten in tweeënzeventig landen een Zozosuit bestellen. De technologie moet Start Today ook helpen zijn activiteiten in het buitenland verder uit te breiden.

Knelpunt

“In een online modewinkel kan de klant meestal alleen maar gissen of het kledingstuk dat wordt gepresenteerd, ook werkelijk zal passen en aan de verwachtingen op het gebied van stijl en snit zal beantwoorden,” aldus het magazine The Economist.

“Dat weerhoudt sommige klanten ervan om een online mode-aankoop te overwegen, waardoor de sector belangrijke inkomsten mist. Andere bedrijven proberen het probleem op te lossen door de consument verschillende maten toe te sturen en de ongeschikte versies gratis te laten terugbezorgen, maar dat dreigt voor de ondernemingen een belangrijke kost te worden.”

Start Today meent voor het probleem een antwoord te hebben gevonden. Het Japanse bedrijf is uitbater van Zozotown, een verkoopplatform voor kledingfabrikanten over de hele wereld. Consumenten die het Zozosuit van de onderneming aantrekken, kunnen met hun smartphoto een reeks foto’s nemen terwijl zijzelf langzaam rond hun as draaien.

Op die manier wordt een driedimensionale scan van het lichaam gemaakt. Aan de hand van driehonderdvijftig ijkpunten op het Zozosuit kunnen de modemerken voor de klant een kledingstuk selecteren of maken dat optimaal aan het lichaam van de individuele consument is aangepast.

Internationaal

“In eerste instantie bleek de achterliggende technologie te duur, maar dankzij een aantal verbeteringen kon de kostprijs van het Zozosuit tot amper 9 dollar per exemplaar worden teruggebracht,” zegt The Economist nog.

“Het bedrijf wijst er daarbij op dat de modesector tot nu toe nog niet in staat is geweest om zich aan te passen aan de behoeften van een generatie die inmiddels de gewoonte heeft aangekweekt om alle mogelijke goederen online te kopen.”

“Andere bedrijven blijken de vorderingen van Start Today – dat met Zozo ook een eigen modemerk heeft – van dichtbij te volgen. Ook Fast Retailing, eigenaar van het modemerk Uniqlo, denkt aan de smartphone om foto’s van het lichaam te maken.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20