Japan telt 70.000 honderdjarigen en 90% daarvan zijn vrouwen

In Japan wonen momenteel 69.785 eeuwelingen. Daarmee is het aantal Japanse honderdjarigen tot een absoluut record gestegen. Dat heeft het Japanse ministerie van volksgezondheid gemeld. Het fenomeen kan volgens de autoriteiten vooral worden verklaard door de realisatie van belangrijke medische vorderingen en een toenemend bewustzijn van het belang van een gezonde levensstijl.

Het aantal Japanse eeuwelingen kent dan ook al een aantal decennia een constante toename. Uit de cijfers blijkt echter ook dat de Japanse populatie honderdjarigen voor 88,1 procent uit vrouwen bestaat.

De Japanse vrouw Kane Tanaka, inmiddels bijna 116 jaar oud, is volgens de Gerontology Research Group de oudste persoon ter wereld. Haar landgenoot Masazo Nonaka, ruim 113 jaar oud, is de oudste man ter wereld.

Oud-premier

De populatie eeuwelingen is in Japan op één jaar tijd met 2.014 eenheden toegenomen. Daarmee werd voor het achtenveertigste jaar op rij een groei opgetekend. Die toename was zeven keer groter dan twee decennia geleden.

Deze groep telde 139 mannelijke eeuwelingen, waaronder voormalig Japans premier Yasuhiro Nakasone, die in mei dit jaar zijn honderdste verjaardag vierde. In totaal heeft Japan nu 8.331 mannelijke eeuwelingen.

Bij de vrouwelijke Japanse bevolking werden 61.454 eeuwelingen geteld. Die groep kende het voorbije jaar een groei met 1.875 eenheden. Volgend jaar zouden nog eens 32.241 Japanners tot de groep van de eeuwelingen kunnen toetreden. Dat is 144 eenheden meer dan dit jaar.

Er moet volgens onderzoekers van het Japanse National Institute of Population and Social Security Research verwacht worden dat de populatie honderdjarigen in het land de volgende jaren een verdere uitbreiding zal kennen. Geraamd wordt dat het land over vijf jaar honderdduizend eeuwelingen zal tellen. Over een decennium zouden in Japan 170.000 eeuwelingen worden geregistreerd.

Tokio

Japan kan dan ook terugvallen op een hoge levensverwachting. Een Japanse vrouw wordt immers gemiddeld 87,26 jaar oud. Een Japanse man heeft een gemiddelde levensverwachting van 87,26 jaar.

Japan begon vijfenvijftig jaar geleden met de eerste registratie van zijn eeuwelingen. Toen werden 153 honderdjarigen geteld. Twintig jaar geleden werden voor de eerste keer meer dan 10.000 eeuwelingen gemeld. Zes jaar geleden was de populatie verder uitgegroeid tot 50.000 eenheden.

Het grootste aantal eeuwelingen wordt aangetroffen in Tokio, waar volgens de statistieken 5.973 honderdjarigen resideren. Daarna volgen de prefecturen Kanagawa en Osaka.

Er wordt nog opgemerkt dat in Japan op dit ogenblik tussen elke honderdduizend inwoners gemiddeld 55,08 eeuwelingen kunnen worden aangetroffen.

Meer