Japanners hebben zo weinig seks dat de toekomst van het land in gevaar is

70% van de alleenstaande mannen en 60% van de single vrouwen in Japan hebben nog nooit een relatie gehad. Deze en andere verontrustende cijfers komen uit een vijfjaarlijks onderzoek van de National Institute of Population and Social Security Research, waarbij telkens 5.300 alleenstaande Japanners tussen de 18 en 34 jaar worden ondervraagd.

86% van de mannen en 89% van de vrouwen hoopt alsnog ooit te huwen, blijkt uit de bevraging. Doch de meest opmerkelijke resultaten zijn die op vlak van seksuele ervaring: 42% van de alleeenstaande jonge mannen en 44% van de alleenstaande jonge vrouwen zijn maagd, en dat zijn er een pak meer dan 5 jaar geleden.

Het onderzoek wordt bekritiseerd omdat er enkel naar heteroseksuele ervaringen wordt gepeild – seksueel actieve holebi’s komen in de resultaten niet tevoorschijn. Maar zelfs indien daar rekening mee wordt gehouden, mag worden geconcludeerd dat vele tientallen miljoenen Japanse volwassenen, sentimentele, noch seksuele ervaringen achter de rug hebben en dat hun aantal de voorbije decennia enkel is toegenomen.

Japan heeft de snelst vergrijzende bevolking ter wereld. 1,3 miljoen Japanners overleden in 2015, terwijl er maar 1 miljoen baby’s werden geboren.  De geboorteratio in het land ligt er op 1,43, ver onder de vervangingsratio van 2,1.

[media-credit name=”JIJI PRESS / AFP” link=”JIJI PRESS / AFP” align=”aligncenter” width=”720″]japanese_women_in_traditional_dress_1.jpg[/media-credit]

De vergrijzing wordt hier ook wel de ‘zilveren tsunami’ genoemd

De Japanse geboortecijfers zijn nu zo laag en de levensverwachting zo hoog dat het land “evolueert naar een type van maatschappij die we enkel kennen uit science-fictionfilms,”? concludeerde Nick Eberstadt in 2012, een demograaf die al jaren artikels publiceert over het probleem van de dalende vruchtbaarheidsgraad. De demografische situatie is volgens hem in geen enkel land zo onheilspellend als in Japan.

Japan is een van de weinige landen waar meer luiers voor ouderlingen worden verkocht dan voor baby’s en waar meer ouderlingen winkeldiefstallen plegen dan jongeren.

Japan telt vandaag zo veel honderdjarigen dat de regering onlangs heeft beslist een traditioneel cadeau ““ een zilveren saké schotel die 8.000 yen of 60 euro waard is ““ dat deze ouderlingen voor hun honderdste verjaardag krijgen, te vervangen door een goedkoper item.

Failliet

Ouderlingen leven steeds langer, maar de pensioen- en zorgkosten daarvoor komen bij een steeds kleinere groep belastingbetalers terecht. Indien de daling van de bevolking zich doorzet zal het land volgende eeuw uitsterven. Maar lang vooraleer dat gebeurt zal het land failliet gaan.

[media-credit name=”© ThisParticularGreg” link=”https://www.flickr.com/photos/thisparticulargreg/” align=”aligncenter” width=”1024″]Pregnant Japanese in wedding dress[/media-credit]

Meer