Japan wil meer rijst en sojabonen invoeren om Amerikaanse tarieven te vermijden

Japan wil meer rijst en sojabonen invoeren om Amerikaanse tarieven te vermijden
(Foto door Yuichi YAMAZAKI / AFP) (Foto door YUICHI YAMAZAKI/AFP via Getty Images)

Key takeaways

  • Japan onderzoekt toegevingen in de lopende handelsonderhandelingen met de VS, onder druk van de Amerikaanse invoertarieven.
  • Japan onderzoekt mogelijkheden om import van sojabonen en rijst te verhogen als onderhandelingstroef.
  • VS eisen meer toegang voor Amerikaans vlees, vis en aardappelen op Japanse markt.

Japan onderzoekt concessies in de handelsonderhandelingen onder druk van de ingrijpende tarieven van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens het dagblad Yomiuri overweegt Japan de invoer van sojabonen en rijst te verhogen als onderhandelingstroef.

Deze overweging komt te midden van toenemende bezorgdheid. Het handelsbeleid van Trump zou de wereldmarkten kunnen destabiliseren en de angst voor een recessie aanwakkeren.

Zorgen VS duidelijk gemaakt

Tijdens de eerste ronde van bilaterale gesprekken op woensdag uitten Amerikaanse onderhandelaars specifieke zorgen. Ze wezen op auto’s en rijst als sectoren waarin Japan volgens hen marktbelemmeringen opwerpt. Ook eisten ze meer invoer van vlees, visproducten en aardappelen.

Details blijven schaars. Deze zorgen komen echter overeen met jaarlijkse rapporten van het Office of the US Trade Representative.

Vooruitgang geclaimd

Na de besprekingen in Washington ontving Trump onverwacht Ryosei Akazawa in het Oval Office. Akazawa is Japans hoofdonderhandelaar en minister van Economische Revitalisering. Trump verkondigde “grote vooruitgang”, maar concrete details over de onderhandelingen blijven uit.

Verwacht wordt dat minister van Financiën Katsunobu Kato de besprekingen voortzet. Hij spreekt met minister van Financiën Scott Bessent tijdens komende wereldwijde bijeenkomsten in Washington.

Gevolgen van tarieven

Japan wordt momenteel geconfronteerd met een heffing van 24 procent op zijn export naar de VS. Deze tarieven zijn tijdelijk voor 90 dagen opgeschort. Een universeel tarief van 10 procent blijft echter van kracht. Ook geldt een heffing van 25 procent op auto’s, een cruciaal onderdeel van de Japanse exportgedreven economie.

Rijstimport als onderhandelingspunt

In een poging de prioriteiten van de VS te begrijpen, vroeg Akazawa het Amerikaanse team hun eisen te rangschikken. Trump heeft Japan bekritiseerd vanwege wat hij een tarief van 700 procent op rijst noemt. Japan betwist dit cijfer omdat het gebaseerd zou zijn op verouderde internationale rijstprijzen.

Het blijft onduidelijk of de Republikeinse regering prioriteit zal geven aan concessies voor rijst. Californië, een belangrijke rijstexporteur naar Japan, is namelijk Democratisch gezind. Zelfs vóór de tarieven van Trump had Japan zijn rijstimport al verhoogd. Dit kwam door stijgende binnenlandse prijzen als gevolg van tekorten in de aanvoer.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00