Key takeaways
- Het IMF pleit voor een datagestuurde aanpak van het monetaire beleid in Japan.
- Het IMF gelooft dat de BOJ op koers ligt om haar jaarlijkse inflatiedoelstelling van 2 procent te halen en kan de rente geleidelijk verhogen als de inflatieprognoses dit traject ondersteunen.
- Het IMF beveelt aan om het fiscale beleid te richten op “groeivriendelijke” consolidatie om de fiscale buffers te versterken en de houdbaarheid van de schuld te garanderen.
Het IMF pleit voor een gegevensgestuurde aanpak
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) pleit voor een datagestuurde aanpak van het monetaire beleid in Japan en stelt voor dat de Bank of Japan (BOJ) de rente geleidelijk verhoogt als de inflatieprognoses dit traject ondersteunen. Volgens het IMF ligt de BOJ op koers om haar inflatiedoelstelling van 2 procent per jaar te halen.
Japanse regering heeft andere meningen
Hoewel de nieuwe Japanse premier Shigeru Ishiba verklaarde dat de huidige economische omstandigheden geen onmiddellijke renteverhoging nodig maken en hij van plan is fiscale maatregelen te nemen om de inflatiedruk op huishoudens te verlichten, houdt het IMF er een andere visie op na.
Economische groei en inflatieproblemen blijven
Het IMF erkent de economische groei van Japan, maar wijst op de aanhoudende prijsstijgingen die de inflatie boven de doelstelling van 2 procent van de BOJ houden. De organisatie voorspelt dat dit doel op de middellange termijn op duurzame wijze zal worden bereikt.
Fiscale beleidsaanbevelingen van het IMF
Verder beveelt het IMF aan om het begrotingsbeleid te richten op “groeivriendelijke” consolidatie om de begrotingsbuffers te versterken en de houdbaarheid van de schuldpositie te waarborgen. Deze consolidatie moet zowel inkomsten- als uitgavenmaatregelen omvatten om het vertrouwen van de markt in het schuldbeheer van Japan te versterken, wat cruciaal is voor duurzame economische groei.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!