Japanse hotelketen biedt kaalhoofdigen goedkopere overnachtingen aan

Kaalhoofdige reizigers kunnen tijdens een overnachting in een filiaal van de Japanse hotelketen Tetora rekenen op een korting. Dat hebben woordvoerders van Tetora bevestigd.

De maatregel werd door Koji Miura, president van Tetora, geïntroduceerd na gesprekken met het kamerpersoneel. De medewerkers hadden daarbij geklaagd dat achtergebleven klitten menselijk haar bij het opruimen van de kamers de grootste uitdaging vormen. Bij kaalhoofdige gasten zijn dergelijke problemen uiteraard uitgesloten, zodat de kamers sneller weer in orde kunnen worden gemaakt. Die tijdsbesparing zou uiteindelijk ook de personeelskosten gevoelig verlagen. Dat maakt de kortingen volgens Miura ruimschoots verantwoord. Het is volgens de Amerikaanse consulent Gene Marks, gespecialiseerd in klantenrelaties, geen echt toeval dat het initiatief afkomstig is van een Japanse hotelketen. Daarbij wordt gewezen naar onder meer een studie van Tripadvisor zes jaar geleden. Dat onderzoek heeft immers uitgewezen dat Japanse mannen sneller kaal zouden worden dan hun seksegenoten in andere Aziatische landen.

Marketing

De actie is volgens Marks dan ook een opmerkelijke marketingactie, die aan een kleinere hotelketen de mogelijkheid kan bieden om een groter gedeelte van de markt te veroveren. Tetora is op dit ogenblik in Japan uitbater van een keten met een twintigtal vestigingen. Kaalhoofdige klanten kunnen in de hotels van Tetora op een korting van 500 yen of 4,8 dollar per nacht rekenen. Daarbij moeten de gasten zich wel onderwerpen aan een keuring door het baliepersoneel, dat een raming over de graad van kaalhoofdigheid moet maken. “Dat heeft echter nog niet tot problemen geleid,” benadrukken woordvoerders van de keten. “Klanten die geen recht krijgen op de korting, kunnen zich immers troosten met het besef dat ze nog altijd over een aanzienlijke haardos beschikken.” Ook in het logo en de merchandising van de keten is het kale hoofd inmiddels duidelijk aanwezig. Voorzitter Miura behoort trouwens ook zelf tot de kaalhoofdige bevolkingscategorie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20