De oorlog in Oekraïne jaagt niet alleen de energieprijzen de hoogte in. Ook de voedselprijzen zitten door het militaire conflict in de lift. Volgens Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, dreigen daardoor minstens 10 miljoen mensen in armoede terecht te komen.
De hoge energieprijzen voelen we niet alleen aan de pomp of wanneer we onze woning verwarmen. Ook de voedselproducenten gaan gebukt onder de opgelopen olie-, elektriciteits- en gasprijzen. Ze zien zich genoodzaakt om de hogere productiekosten gedeeltelijk door te rekenen aan de eindgebruiker, met hogere winkelprijzen als gevolg.
Daarnaast zijn we voor verschillende landbouwgrondstoffen, waaronder graan, in grote mate afhankelijk van Rusland en Oekraïne. Door de oorlog in Oost-Europa is de export van die goederen grotendeels stilgevallen. Het kleinere aanbod jaagt eveneens de prijzen van de voedingsproducten de hoogte in.
Chronische voedselonzekerheid voor 800 miljoen mensen
Yellen maakt zich zorgen over de impact van de stijgende voedselprijzen op het budget van de gezinnen wereldwijd. “Voor de start van de oorlog in Oekraïne kampten 800 miljoen wereldwijd, oftewel 10 procent van de totale wereldbevolking, met een chronische voedselonzekerheid. Volgens schattingen dreigen nog eens minstens 10 miljoen mensen in armoede terecht te komen als de voedselprijzen zo hoog blijven”, zei ze tijdens een panel over voedselzekerheid.
Yellen riep de aanwezige landen op om exportbans die de voedselprijzen verder de hoogte injagen te vermijden. “Ik wil duidelijk zijn: Rusland is hier verantwoordelijk voor. Toch moeten we ons best doen om ervoor te zorgen dat de effecten van deze roekeloze oorlog beperkt blijven voor de kwetsbaarste mensen”, klonk het.
Yellen kon tijdens de bijeenkomst onder meer op de steun rekenen van Christian Lindner, de Duitse minister van Financiën. “Er is een gerichte en gecoördineerde actie nodig, maar ik wil alle landen oproepen om de landbouwmarkten open te houden, geen voorraden aan te leggen of achter te houden en geen ongerechtvaardigde uitvoerbeperkingen op te leggen voor landbouwproducten of voedingsstoffen”, zei hij.
Internationale financiële instellingen kunnen helpen
Yellen onderstreepte dat Washington vastbesloten is om de nodige humanitaire hulp toe te staan en de beschikbaarheid van voedsel en landbouwgrondstoffen te waarborgen ten behoeve van mensen overal ter wereld.
Ze voegde eraan toe dat het ook van cruciaal belang is de veerkracht op langere termijn te versterken. Volgens de Amerikaanse minister kunnen de internationale financiële instellingen helpen om het wereldwijde tekort aan meststoffen te helpen verminderen en verstoringen van de toeleveringsketen voor voedsel en essentiële voorraden te helpen opvangen. “Ze kunnen de investeringen in landbouwcapaciteit opvoeren om zo de binnenlandse voedselproductie te stimuleren”, aldus Yellen.
(lb)