Jaarlijkse verkeersbelasting: hoe wordt ze berekend?

Autorijden is een belangrijke bron van inkomsten voor de Belgische overheid en die vertrouwt op een reeks belastinginstrumenten om aanzienlijke budgettaire inkomsten te genereren van zowel particuliere als commerciële weggebruikers. Een daarvan is de jaarlijkse verkeersbelasting.

Bovendien overweegt de Belgische regering belastingheffing als een middel om het gebruik van voertuigen te beperken en de steeds groter wordende vervoersproblemen op te lossen.

De jaarlijkse verkeersbelasting wordt altijd berekend op basis van het vermogen van de auto in pk’s, van 61,12 EUR voor een 4 CV motor (minder dan 750 cc) tot meer dan 3.000 EUR voor een 39 CV motor (meer dan 7000 cc), met een gemiddelde kosten van ongeveer 319.84 EUR voor een 11 CV, of tweelitermotor. Voor dieselmotoren moet je een toeslag betalen.

Op zoek naar een goede autoverzekering?

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

Sommige voertuigen die geregistreerd zijn bij de DIV hebben een aanvullende aangifte bij de belastingdienst nodig voordat ze op de openbare weg in België kunnen worden gebruikt. Eigenaren van een geregistreerd motorrijtuig zijn onderworpen aan een jaarlijkse verkeersbelasting.

Voor directe belastingdoeleinden mogen bedrijven slechts 75% van de kosten van personenauto’s en minibusjes aftrekken, met uitzondering van brandstof, autotelefoons en financieringskosten.

Deze regel is echter niet van toepassing op auto’s die uitsluitend als taxi worden gebruikt, die worden gehuurd met een chauffeur, die uitsluitend worden gebruikt voor autorij-instructies of die uitsluitend aan derden worden verhuurd.

In principe is de manier waarop een auto wordt gekocht door een bedrijf niet relevant om de gevolgen voor de directe belasting te bepalen.

Belasting op registratie van de auto

Bij registratie van een personenauto, minibus of motorfiets, wordt een registratiebelasting geheven. Deze belasting wordt ook geheven over de verandering van eigendom van een voertuig. Registratiebelasting is gebaseerd op zowel de cilinderinhoud van de auto (uitgedrukt in belastbare pk’s of fiscale pk’s) en het vermogen van de motor (kWh/h).

Jaarlijkse verkeersbelasting

Een jaarlijkse verkeersbelasting wordt geheven op alle motorvoertuigen die gebruik maken van de Belgische openbare weg.

Fiscale aansprakelijkheid begint wanneer een voertuig officieel in België is geregistreerd en de belastingvoet is gebaseerd op motorvermogen voor auto’s, minibussen en bussen en voertuiggewicht voor vrachtwagens.

  • Het motorvermogen wordt uitgedrukt in fiscaal vermogen en berekend op basis van de cilinderinhoud van de motor; voor 2003 varieert het bedrag van € 60,46 voor een auto met 4 fiscaal hp tot € 1.547,04 voor een auto met 20 fiscal hp.

Als het vermogen van de auto hoger is dan 20 hp, wordt een extra € 76,68 / hp geheven – deze bedragen worden jaarlijks aangepast op basis van de brandstofverbruiksindex.

  • Voor vrachtwagens, pick-ups, tractoren en opleggers (alle voertuigen die ontworpen zijn om goederen te vervoeren), is het belastingtarief progressief, gebaseerd op het gewicht.

Neem meteen ook een degelijke autoverzekering bij een van volgende instellingen:

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20