Vlaams Belang en de lokale lijst STiP+ vormen samen het nieuwe stadsbestuur in Izegem. De West-Vlaamse stad is daarmee al de derde gemeente waar Vlaams Belang zal meebesturen na de meest recente gemeenteraadsverkiezingen.
Key Takeaways
- STiP+ heeft in Izegem een akkoord gesloten met het Vlaams Belang om de komende ze jaar te besturen.
- Beide partijen waren de grote winnaars van de meest recente gemeenteraadsverkiezingen. Toch was een samenwerking niet de eerste keuze van STiP+. Met de andere potentiële partners kon echter geen akkoord gevonden worden.
- Na Ninove en Ranst is Izegem zo de derde partij waar het Vlaams Belang zal besturen.
Na de absolute meerderheid van Forza Ninove en de verrassende coalitie in Ranst is Izegem de derde gemeente in Vlaanderen waar Vlaams Belang de komende jaren zal (mee)besturen. Officieel is het cordon sanitaire daarmee nog niet verbroken. Dat gaat namelijk over een afspraak tussen de traditionele partijen, terwijl het hier telkens gaat om lokale partijen. De facto is het wel een grote stijlbreuk met het verleden.
STiP+
“We zijn niet over één nacht ijs gegaan, we hebben alle stappen doorgenomen. We hebben met alle partijen gepraat en uiteindelijk zijn we hier terechtgekomen”, legt kandidaat-burgemeester Kurt Grymonprez (STiP+) de keuze voor Vlaams Belang uit aan VRT NWS.
STiP+, wat staat voor Stedelijk Izegems Project, is een verzameling van onafhankelijken, enkele voormalige socialisten en Open Vld. Open Vld-leden Nigel Casier en Matthias Leenknecht hebben zelf beslist om uit hun partij te stappen, omdat zij er anders zouden worden uitgesmeten. De keuze voor het Vlaams Belang zorgde voor veel geschokte reacties, en een spontane betoging in Izegem.
Winnaars werken samen
De lokale partij STiP+ was bij de meest recente verkiezingen de grote winnaar. Ze behaalden 10 van de 29 zetels, bijna een verdubbeling van hun vorige resultaat. Vlaams Belang was de andere winnaar met 5 zetels, komende van 3.
Vooral N-VA, van burgemeester Bert Maertens, is afgestraft door de kiezer. Zij gingen van 13 naar 8 zetels en moesten het initiatiefrecht dus verrassend aan STiP+ laten.