Italië wil banden met China volledig verbreken: welke gevolgen heeft dit voor de Italiaanse economie?

Het is niet langer een kwestie van “als”, maar van “wanneer”: Italië staat op het punt het eerste land in de EU te worden dat zich terugtrekt uit het Belt and Road Initiative dat Rome verbindt met Peking. De vraag is nu hoe dit zal gebeuren en welke gevolgen dit met zich mee zal brengen.

Waarom is dit belangrijk?

In 2019 was Italië het eerste land in de Europese Unie dat volledig lid werd van het Belt & Road Initiative, het uitgebreide infrastructuur- en investeringsplan van China. De keuzen om zich terug te trekken zal zowel diplomatieke als economische gevolgen hebben.

Terugtrekken, maar hoe?

Het nieuws: Na lang aarzelen heeft de Italiaanse premier Giorgia Meloni besloten om het akkoord tussen haar land en China te verbreken.

  • Dit akkoord loopt slechts tot maart 2024 en kan schriftelijk worden opgezegd, met minimaal drie maanden opzegtermijn. Zoniet, dan wordt het automatisch verlengd voor nog eens vijf jaar.
  • Het onderwerp was sinds de ratificatie in Italië al een heikel punt: ondanks de vooruitzichten op verdere samenwerking met China, was het
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer