De Italiaanse economie is in 2024 met 0,7 procent gegroeid, wat overeenkomt met het groeipercentage van het jaar ervoor. Tegelijkertijd is het begrotingstekort gedaald tot 3,4 procent van het bbp, een sterke verbetering ten opzichte van de 7,2 procent in 2023.
Key takeaways
- Het bruto binnenlands product van Italië is met 0,7 procent toegenomen. Die groei overtreft de verwachtingen van de Bank van Italië (0,5%), maar blijft onder de regeringsprognose van 1 procent.
- De groei werd voornamelijk gedreven door binnenlandse consumptie en een toename van de export, terwijl de import daalde.
- Ondanks de daling van het begrotingstekort steeg de staatsschuld licht tot 135,3 procent van het bbp
De Italiaanse economie presteerde in 2024 beter dan verwacht, maar minder goed dan de regering had gehoopt. Met een groei van 0,7 procent doet Italië het beter dan Duitsland, dat een krimp van 0,2 procent noteerde, maar blijft het achter bij Frankrijk, waar de economie met 1,1 procent groeide.
Consumptie en export drijven groei
De groei werd ondersteund door zowel binnenlandse vraag als internationale handel. Huishoudens verhoogden hun uitgaven met 0,4 procent, terwijl de overheidsbestedingen met 1,1 procent stegen. De export nam toe met 0,4 procent, terwijl de import met 0,7 procent kromp.
De landbouwsector boekte de sterkste vooruitgang met een groei van 2 procent, gevolgd door de bouwsector (1,2%) en de dienstensector (0,6%). De industriële activiteiten lieten een lichte daling zien (-0,1%).
Begrotingstekort sterk gedaald
Het Italiaanse begrotingstekort is flink gedaald naar 3,4 procent van het bbp, ruim onder de doelstelling van de regering (3,8%). Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 7,2 procent in 2023, toen het tekort werd opgedreven door kostbare stimuleringsmaatregelen voor energiebesparende woningrenovaties.
Minister van Economie Giancarlo Giorgetti verklaarde aan Reuters dat deze cijfers bevestigen “dat de overheidsfinanciën in een betere staat verkeren dan verwacht.” Voor 2025 mikt Italië op een verder dalend tekort van 3,3 procent, met als doel om in 2026 onder de EU-limiet van 3 procent te komen.
Uitdagingen voor toekomstige groei
Ondanks de positieve ontwikkelingen staat Italië voor aanzienlijke uitdagingen. De economie stagneerde in zowel het derde als het vierde kwartaal van 2024, wat zorgt voor een zwakke uitgangspositie voor 2025. De meeste analisten verwachten dat de groei rond de 0,7 procent zal blijven.
Bovendien steeg de staatsschuld licht tot 135,3 procent van het bbp, de op één na hoogste in de eurozone na Griekenland. De belastingdruk nam ook toe tot 42,6 procent van het bbp, wat politieke kritiek kan opleveren voor premier Giorgia Meloni, die aan de macht kwam met beloften om de belastingen te verlagen.