Italiaans spookeiland is verkocht voor… een habbekrats

Het Italiaanse eiland Poveglia, gelegen in de baai van Venetië, is voor een bedrag van 513.000 euro toegewezen aan de lokale zakenman Luigi Brugnaro. Het onbewoonde eiland was door de Italiaanse overheid als onderdeel van een grotere portefeuille vastgoed op de immobiliënmarkt gebracht om de nodige financiële middelen te kunnen verzamelen om het tekort op zijn budgetten af te bouwen.

De Associazione Poveglia, die een aantal inwoners van de Venetiaanse regio vertegenwoordigt, hoopt alsnog dat de Italiaanse overheid het bod van Brugnaro zal verwerpen. Men heeft immers weinig vertrouwen in de plannen die de zakenman voor het eiland in petto zou hebben.

Luigi Brugnaro, eigenaar van de Italiaanse wervingsgroep Umana Holding en voorzitter van de werkgeversorganisatie Confindustria Venezia, zou voorlopig geen concrete plannen hebben voor het eiland. “Er zal echter gegarandeerd worden dat het eiland een openbaar karakter behoudt,” geeft een woordvoerder van de zakenman aan.

“Luigi Brugnaro heeft met zijn investering willen garanderen dat het erfgoed in handen van het Italiaanse publiek kan blijven en heeft willen vermijden dat de site in handen zou komen van Arabische of Chinese investeerders.” Brugnaro zou ook een investering van 20 miljoen euro voorzien om noodzakelijke restauraties uit te voeren aan de historische gebouwen op het eiland.

Poveglia heeft een bewogen geschiedenis. Het eiland, dat een oppervlakte heeft van 7,5 hectare, was in het verleden onder meer een opvangcentrum voor pestlijders. Nadien werd Poveglia onder meer een douane-gebied voor schepen die de haven van Venetië wilden binnenvaren, maar ook werd het eiland gebruikt als militaire vestiging en tenslotte als ziekenhuis.

Op het einde van de jaren zestig van de voorbije eeuw werd het ziekenhuis echter gesloten en werd het eiland onbewoond achtergelaten. Rond Poveglia hangen echter een aantal lugubere legendes, waardoor het eiland heel hoog staat gerangschikt op de lijst met meest enge spookplaatsen ter wereld.

Luigi Brugnaro zegt met de lokale overheid te zullen overleggen over opportuniteiten die voor het eiland kunnen worden ontwikkeld. De Associazione Poveglia, die zelf 160.000 euro had geboden op het eiland, zegt echter te hopen dat de overeenkomst alsnog kan worden verbroken. De overheid kreeg na de toewijzing immers nog dertig dagen om de bod te verwerpen.

De Associazione Poveglia zou zelf plannen hebben om op het eiland onder meer een zeilschool en archeologische opleidingen op te starten. De organisatie zegt bereid te zijn om het eiland als vertegenwoordiger van de overheid te beheren. Ook een samenwerking met Brugnaro wordt niet uitgesloten, maar de onderlinge verhoudingen zouden niet optimaal zijn. (mah)

Meer