‘Textalyzer’ vertelt politie of u sms-te tijdens het rijden

De Amerikaanse staat New York werkt aan de implementering van een elektronisch systeem dat langs de wegen de betrokkenheid van mobiele telefoons in verkeersongevallen kan onderzoeken.

De technologie zou het mogelijk maken te achterhalen of de mobiele telefoon van de autobestuurder op het ogenblik van de crash in gebruik was geweest. De technologie, die de naam textalyzer heeft gekregen, zou op punt worden gezet door de Israëlische onderneming Cellebrite. Er wordt wel benadrukt dat de technologie geen toegang zou bieden tot de content op de mobiele telefoon, zodat de privacy niet in gevaar wordt gebracht.

Evan Liberman

De wet maakt gewag van een veronderstelde instemming van de betrokken autobestuurders. Chauffeurs die weigeren hun smartphone aan de politie over te dragen, zouden een rijverbod krijgen opgelegd. Bovendien zou de telefoon met een gerechtelijk bevel toch in beslag genomen kunnen worden. Opgemerkt wordt dat de voorbije vijf jaar het aantal verkeersboetes voor het verboden verzenden en ontvangen van tekstberichten door autobestuurders met 840 procent is gestegen. Het wetsvoorstel is ingediend onder de titel Evan’s Law, genoemd naar student Evan Liberman, die vijf jaar geleden om het leven kwam bij een verkeersongeval dat aan het gebruik van de mobiele telefoon zou zijn toegeschreven. Bijna nergens in de Verenigde Staten wordt tegen verstrooide autobestuurders strenger opgetreden dan in New York. Cellebrite zou recent nog met het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) hebben samengewerkt om de mobiele telefoon van de dader van de terroristische aanslag in San Bernardino te kraken. (mah)  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20