Israël schaft bankbiljet van 200 shekel af in strijd tegen zwarte markt


Key takeaways

  • De Israëlische regering wil het bankbiljet van 200 shekel afschaffen als onderdeel van een harde aanpak van zwarte markttransacties.
  • Een team economen heeft een uitgebreid plan voorgesteld om transacties in contanten geleidelijk uit te bannen en de belastinginkomsten van de staat tegen 2030 met 90-115 miljard shekels (21-27 miljard euro) te verhogen.
  • Het initiatief omvat maatregelen zoals een “vrijwillige openbaarmakingscampagne”, het verlagen van de drempel voor goedkeuring van transacties door de belastingdienst en het gebruik van kunstmatige intelligentie om belastingontduikers te identificeren.

Premier Benjamin Netanyahu heeft een vergadering belegd met topambtenaren om vaart te zetten achter de besprekingen over de afschaffing van het 200-shekelbiljet, de hoogste denominatie in de Israëlische munteenheid. Deze stap is bedoeld om illegale financiële activiteiten tegen te gaan en de strijd tegen zwarte marktoperaties te versterken.

Bij de bijeenkomst waren sleutelfiguren aanwezig zoals minister van Financiën Bezalel Smotrich, gouverneur van de Bank van Israël Prof. Amir Yaron en vertegenwoordigers van de Belastingdienst en de Task Force voor de bestrijding van criminaliteit in de Arabische gemeenschap. Zij zullen zich buigen over de onmiddellijke afschaffing van het biljet van 200 shekel om criminele organisaties te verhinderen grote sommen contant geld te gebruiken.

Het plan om contante transacties te verminderen

Een team van negen economen presenteerde onlangs een veelomvattend plan om de inspanningen tegen zwart geld te intensiveren. Het plan voorspelt een potentiële toename van 90-115 miljard shekels (21-27 miljard euro) aan staatsbelastinginkomsten tegen 2030. Deze veelzijdige aanpak omvat een snelle geleidelijke afschaffing van het biljet van 200 shekel, waardoor er slechts een korte periode is voor het omwisselen van geld om criminele activiteiten te verstoren.

Bovendien stelt het plan een aanzienlijke vermindering van het aantal contante transacties op de middellange termijn voor, met als uiteindelijk doel het gebruik van contant geld binnen een paar jaar volledig uit te bannen. Betalingen zouden dan uitsluitend via bankoverschrijvingen of creditcards worden gedaan.

Bijkomende maatregelen van het initiatief

Het initiatief omvat ook een “vrijwillige openbaarmakingscampagne”, waarbij belastingontduikers amnestie krijgen als ze eerder niet-opgegeven inkomsten aangeven. Daarnaast stelt het plan voor om de drempel voor goedkeuring van transacties door de Belastingdienst te verlagen van 25.000 shekels (5.916 euro) naar 5.000 shekels (1.183 euro). Dit heeft kritiek uitgelokt van zakelijke groepen die stellen dat het betalingssysteem hierdoor onnodig zou worden belast.

Deze maatregelen zijn bedoeld om belastingontduikers, waaronder criminele elementen, te dwingen hun contanten bij banken te deponeren of om te wisselen, waardoor de herkomst van hun fondsen bekend wordt. Het vrijwillige openbaarmakingsprogramma kan er ook toe leiden dat sommigen belastingontduiking toegeven en aanzienlijke belastingen betalen op inkomsten die ze voorheen niet hadden aangegeven.

Internationale voorbeelden

Vergelijkbare strategieën zijn in andere landen geïmplementeerd. Bepaalde regio’s in China hebben het gebruik van contant geld in bepaalde steden volledig verboden.

Het plan omvat aanvullende maatregelen zoals het uitbreiden van de rapportageverplichtingen voor burgers met inkomen aan de belastingdienst, het lanceren van een gezamenlijk handhavingsprogramma waarbij alle relevante agentschappen betrokken zijn, het gebruik van kunstmatige intelligentie om belastingontduikers te identificeren, het vergroten van het toezicht op niet-bancaire financiële entiteiten en het verbieden van het aanhouden van grote hoeveelheden alternatieve activa zoals goud, zilver, medailles en munten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.