Israël on the brink: Kan Netanyahu zijn grip op de macht behouden?

Zaterdagavond vond de grootste protestactie in de geschiedenis van Israël plaats, met een half miljoen demonstranten die de straten opgingen. Ze protesteerden tegen de controversiële plannen van premier Benjamin Netanyahu om de rechterlijke macht te hervormen. Veel mensen zien deze plannen als een bedreiging voor de democratie.

Waarom is dit belangrijk?

Het zou volgens de organisatoren gaan om de grootste betoging in de geschiedenis van het land, dat amper 9 miljoen inwoners kent en dat al tien weken lang kreunt onder de protesten. De geplande hervormingen hebben tot misnoegdheid geleid binnen verschillende delen van de Israëlische samenleving, waaronder de tech-industrie en de reservisten van het leger.

In het nieuws. Een belangrijke oorzaak van de protesten is de omstreden hervorming van de rechterlijke macht door premier Benjamin Netanyahu.

  • Een van de belangrijkste voorstellen is de oprichting van een commissie die rechters kan benoemen, promoties kan goedkeuren en beoordelingen kan uitvoeren van rechters die aan het werk zijn.
  • Critici van de hervorming stellen dat deze commissie de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zal aantasten. Ook zou het de politieke invloed op de r
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20