Het is tijd voor The American Dream, want de green card loterij gaat weer van start

Als jij ook droomt van The American Dream is het nu het moment om je in te schrijven voor de green card loterij. Zo maak je kans voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde duur in de Verenigde Staten. Eén keer per jaar worden zo’n 50.000 verblijfsvergunningen ‘verloot’ en met deze tips heb je meer kans.

Vanaf vorige woensdag tot donderdag 8 november om zes uur ’s ochtends kan je deelnemen aan een loterij in die grote gevolgen kan hebben: de green card loterij van de Verenigde Staten. Inzet: 50.000 gelukkigen krijgen dan, als ze aan de voorwaarden voldoen, een verblijfsvergunning voor de VS. The American Dream, en dat met slechts vijf minuten invulwerk. Goed om weten: ook als je al in de Verenigde Staten verblijft op een ander visa, kan je deelnemen. Maar wat zijn de criteria? Allereerst mag je niet geboren zijn in één van deze landen: Bangladesh, Brazilië, Canada, China (mogen wel meedoen: mensen uit Hongkong, Macao en Taiwan), Colombia, Zuid-Korea, Groot-Brittannië (behalve Noord-Ierland), Haïti, India, Jamaica, Mexico, Nigeria, Pakistan, Peru, de Filipijnen, de Dominicaanse Republiek, San Salvador en Vietnam. ’t Is te zeggen: je kan dat omzeilen door getrouwd te zijn met iemand die afkomstig is uit een ander land. Of, als je ouders eigenlijk niet afkomstig zijn uit één van deze landen, kan je ook hun eerdere nationaliteit ‘claimen’. Allemaal mogelijkheden dus. Maar, voor de wakkere lezer: Belgen mogen zich dus vlotjes aanmelden. Ten tweede moet je ook nog bewijzen dat je minstens je middelbare school hebt afgewerkt of twee jaar hebt gewerkt in een sector die minstens twee jaar opleiding vereist. Dat valt dan al bij al nog wel mee, denken we dan.

Zo schrijf je je in:

  • Ga naar de officiële website van de Diversity Green Card Lottery.
  • Vul al je gegevens in. Vergeet ook niet om je stiefkinderen erbij te zetten, of een echtgenoot waarmee je niet meer samenwoont, want dan kan je gediskwalificeerd worden.
  • Download een foto van jezelf en stuur die ook mee.
  • Noteer je inschrijvingsnummer ergens waar je het niet kan kwijtraken. Serieus. Schrijf het op, neem een screenshot, mail het naar jezelf en drie van je beste vrienden, raak het gewoon niet kwijt.

That’s it. Meer info over resultaten en dergelijke kan je vinden op de officiële website. Let wel op, het is zeker niet zo omdat je geselecteerd bent, dat je direct een green card krijgt. Er worden meer mensen geselecteerd dan er green cards zijn, om de ‘uitval’ voor te zijn. Een heel aantal mensen probeert namelijk gewoon maar, omdat het toch niks kost, om binnen te geraken. Maar dan ook echt naar de VS verhuizen, zit er niet altijd in. Overigens: veel bureaus bieden aan om je aanvraag in te dienen, maar daar rekenen ze een prijsje voor, terwijl het invullen van het papierwerk eigenlijk niet zo lang duurt. Daarbij ben je ook niet zeker of ze je aanvraag eigenlijk wel indienen én of er later geen semi-verplichte advocaatkosten bij komen. Zelf doen is dus echt wel de boodschap.

Nog tips nodig?

  • Wacht niet tot de laatste week om je in te schrijven. De website zou wel eens overbevraagd kunnen raken. Zet je er dus NU aan als je Carrie-gewijs in New York wil gaan wonen.
  • Let goed op de fotocriteria. Het eenvoudigste is om een recente pasfoto in te scannen. Witte achtergrond, naar voor kijken en juist kadreren is de boodschap. Je vindt de specifieke voorwaarden hier.
  • Als je informatie meegeeft over je burgerlijke stand, je studies, het aantal jaren ervaring en dergelijke, wees dan helder en precies. Lieg onder geen enkele voorwaarde: als de DV daar achter komt, wordt je automatisch gediskwalificeerd. Meer antwoorden mag, maar hoeft niet.
  • Als je getrouwd bent (ook met iemand van hetzelfde geslacht, dat mag intussen in de VS), dien dan elk apart een aanvraag in. Dat verdubbelt je kansen om te winnen. Normaal mag je man of vrouw namelijk ook gewoon mee de VS in.
  • Vergeet niet vanaf 1 mei volgend jaar om de resultaten te checken: je krijgt geen e-mail van de DV, maar moet zelf kijken. En let op: het gaat wel degelijk om een verblijfsvergunning van 2019, wie sneller naar de VS wil, zal dus zelf een ander visum moeten regelen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20