Is het voorschrijven van placebo’s etisch?

Het wetenschappelijk debat over de werking van placebo`s is nog steeds gaande. Bij sommige patiënten werken ze wel, bij andere niet. Het is ook mogelijk dat een placebo effect heeft, wanneer de patiënt vooraf is medegedeeld dat er een nepmiddel wordt toegediend. Ondertussen is er een ander debat op gang gekomen: zijn placebo`s eigenlijk wel ethisch?

De relatie tussen patiënt en dokter steunt op vertrouwen. Dokter Harriet Hall, een voormalige arts en auteur van medische boeken vindt het toedienen van placebo`s onethisch. Althans, als de arts niet vooraf uitlegt dat hij een placebo geeft. Want in dat geval is er sprake van misleiding. Ze erkent dat de scheidslijn niet helder te trekken valt. Als een arts een placebo toedient, puur met de wens om zijn patiënt te verlichten, dan is er zo bekeken een goede daad verricht.

Ted Kaptchuck,directeur van de Placebo Studies  aan de Harvard Medical School te Boston, verklaart dat het effect van een placebo sterker is naarmate de band tussen dokter en patiënt warmer en ondersteunender is. ‘En dat zegt veel over geneeskunde,’ besluit hij.