Is de volgende stierenmarkt voor Bitcoin al begonnen?

Volgens een groep crypto-enthousiastelingen is de volgende stierenmarkt voor Bitcoin reeds op gang gekomen. De geruchten worden kracht bijgezet door het enthousiasme van de Amerikaanse pers en de belangen van grote instellingen zoals vermogensbeheerder BlackRock.

Het gonst van het optimisme binnen de cryptowereld deze zomer. Ripple, het technologiebedrijf dat de gelijknamige cryptomunt beheert, behaalde eind juli een grote juridische overwinning tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de waakhond voor de handel in effecten. De SEC beschuldigde Ripple van het verhandelen van ongeregistreerde effecten. Volgens de rechter staat het verkopen van Ripple-munten echter niet gelijk aan beleggingscontracten afsluiten, waardoor crypto geen effect zou zijn. De zaak is daarom nog niet uitgeklaard. De rechter oordeelt namelijk wel dat Ripple de effectenwetgeving van de Verenigde Staten schendt. Toch bracht de uitspraak een golf van enthousiasme teweeg in de cryptowereld. Er wordt namelijk gevreesd dat de SEC een hele reeks cryptobedrijven wil aanpakken zodra het bepaalde crypto als effect mag bestempelen. Dat zou de Amerikaanse sector mogelijk wurgen. 

Ondertussen bleef de koers van Bitcoin stevig klimmen tijdens de zomer. De cryptomunt blijft ultragevoelig aan rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en beleggers hebben inmiddels nieuwe kopzorgen. Zo zijn er de recente beschuldigingen van de SEC dat de Amerikaanse arm van Binance, ‘s werelds grootste cryptobeurs, aan ‘wash trading’ deed, ofwel het artificieel oppompen van het handelsvolume op de markt. De rechtszaak moet nog aftrappen, maar cryptobeleggers vrezen dat als Binance zijn zaakjes niet op orde blijkt te hebben, zoals met cryptobeurs en financieel drama FTX het geval was, het merendeel van de sector kan omvallen.

Toch rondde Bitcoins koers tegen eind juni opnieuw de kaap van 30.000 dollar en bleef daar voorlopig hangen. De rally werd hoofdzakelijk aangewakkerd door de zoveelste aanvraag van een Bitcoin-spot-ETF in de VS. Die werd ingediend door niemand minder dan BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Er bestaan al exchange-traded funds voor derivaten, zoals Bitcoin-futures, maar een ETF voor de spotmarkt werd voorlopig tegengehouden door de SEC. BlackRock-CEO Larry Fink, een voormalig criticus van cryptomunten die ooit geloofde dat de technologie vooral handig was voor witwaspraktijken, trok naar machtige televisiestudio’s om Bitcoin plots te promoten. Nu vindt Fink dat Bitcoin een revolutie binnen financiën kan ontketenen. “Crypto is de kluts aan het kwijtraken. Het wordt verondersteld te gaan over decentralisatie, handelen zonder toestemming en zelf-soevereiniteit. Opgewonden raken dat het een meer toegankelijke pokerchip gaat worden, is leuk […] maar zal niet helpen om de echte belofte van crypto in te lossen”, reageerde Jim Bianco, voorzitter van Bianco Research, scherp in CoinDesk over de inmenging van BlackRock.

Hier komt de halving

BlackRock heeft zelf aangegeven dat het betwijfelt of de goedkeuring van een spot-ETF voor Bitcoin een grote impact zal hebben op de koers. Maar de golf van enthousiasme is al lang vertrokken. De ene stierse voorspelling na de andere verschijnt online en wordt gretig uitvergroot en verspreid op sociale media door Bitcoinfanaten. Investeringsonderzoeksbureau Fundstrat ziet Bitcoin met meer dan 500 procent stijgen tegen april 2024 naar zo’n 180.000 dollar. Bankengroep Standard Chartered ziet Bitcoin een nieuwe all-time high van 120.000 dollar bereiken in 2024.

Die voorspellingen leunen vooral op de veronderstelling dat BlackRock groen licht krijgt voor zijn ETF. Maar er speelt ook een onvermurwbaar vertrouwen in één van Bitcoins grootste troeven mee: zijn geprogrammeerde schaarsheid. Op 24 juli werd de 800.000ste block van Bitcoin gemined en toegevoegd aan de blockchain van het netwerk. De miner achter dit werk ontving daarvoor 6.25 Bitcoins (zo’n 165.000 euro). Na de volgende 40.000 blocks (ofwel zo’n 280 dagen) zal het systeem van Bitcoin echter automatisch een halvering van die beloning doorvoeren. Het zal de vierde keer zijn dat Bitcoin een halving meemaakt. Historisch gezien zorgde dit evenement telkens voor een enorme prijsverhoging zodra de aanbodschok wordt aangevoeld op de markten. Niet alle cryptokenners zijn er van overtuigd dat de halving van 2024 een even grote impact zal hebben. CryptoSchool-oprichter en crypto-auteur Gwen Busseniers zei eind vorig jaar dat de enorme cryptoderivatenmarkt mogelijk inmiddels een grotere rol speelt. 

Terwijl Bitcoiners zich schrap zetten voor de volgende halving, kreeg Bitcoin een boost in de Amerikaanse pers. Zakenblad Forbes vuurde in juli een reeks artikelen af waar Bitcoin, en vooral de impact van diens energiegulzige systeem, positief belicht worden. Zo zou het delven naar Bitcoins binnenkort meer uitstoot verminderen dan zijn energiebronnen produceren, wordt geopperd in één van de stukken. De innovatieve miners in kwestie gaan namelijk aan de slag met de overtollige methaanproductie van stortplaatsen om elektriciteit op te wekken. 

Cashloos beleid moedigt gebruik Bitcoin aan

In de avond van 25 juli stuurt nieuwsmedium Axios zijn dagelijkse cryptonieuwsbrief uit met een duidelijke kop: “De stierenmarkt is al begonnen.” Axios citeert Tone Vays, een Amerikaanse ondernemer en Bitcoinbelegger. Om een stierenmarkt te bemerken, kijkt Vays naar het aantal cryptoportefeuilles die 1 of meer Bitcoin bezitten. Dat aantal klom onlangs boven de 1 miljoen stuks. Tegelijkertijd rapporteert gegevensbedrijf Glassnode dat het aantal Bitcoins dat op cryptobeurzen verhandeld wordt op zijn laagste punt in vijf jaar staat. Beleggers stapelen hun Bitcoins dus op en houden ze ook bij. Dat kan, in combinatie met de halving en een markthype rond BlackRocks ETF wel eens zorgen voor een forse rally als de vraag opnieuw toeneemt.

Maar Vays behoedt zich ook voor een teleurstelling. Indien de koers van de cryptomunt tot onder het niveau van 25.000 dollar zou gaan voor verschillende dagen, zou zijn vertrouwen in het digitale activum grondig geschokt worden. Gelukkig speelt “de groeiende politisering van geld en demonisering van cash”, een verwijzing naar de wereldwijde trend en uitrol van cashloos beleid en digitale vormen van fiatgeld in de vorm van central bank digital currencies (CBDC’s), in Bitcoins voordeel, besluit Vays.


Jeremy Van der Haegen is freelance journalist en volgt supermacht China en de wereld van cryptomunten op de voet. Hij schreef al voor publicaties zoals CoinDesk, Decrypt, EUobserver en The News Lens.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.