Na Irma: Miami heeft enkel tijd gekocht

Miami is weliswaar aan de zwaarste klappen van orkaan Irma ontsnapt, maar dat is wellicht slechts uitstel. Dat hebben klimatologen gezegd in een evaluatie van de schade die de storm heeft veroorzaakt.

Er wordt daarbij opgemerkt dat de zeespiegel voor de kust van Miami de voorbije honderd jaar met 25 centimeter is gestegen. Daarmee wordt het gebied veel gevoeliger voor stormen en overstromingen. Voorspeld wordt dat het zuiden van Florida elke vijf jaar minstens één keer door een orkaan van categorie drie – met windsnelheden van meer dan 175 kilometer per uur – zal worden getroffen. Klimaatmodellen koppelen de opwarming van de aarde weliswaar niet aan een hogere frequentie van stormen, die echter wel krachtiger zouden zijn. Gevreesd werd dat de orkaan Irma in Florida gigantische vernielingen zou aanrichten. Daarom werd voor de komst van de storm één van de grootste evacuatie-operaties uit de Amerikaanse geschiedenis opgezet.

Risicozones

Omdat Irma echter uiteindelijk een ander traject koos dan oorspronkelijk was ingeschat, ontsnapte Miami aan de grootste overstromingen. Sommige geëvacueerden bleken uiteindelijk terecht te komen in regio’s die door de orkaan zwaarder werden getroffen dan hun woonplaats. Die vaststelling maakt het duidelijk dat de beslissing over een evacuatie altijd moeilijk blijft. Daarbij wordt ook verwezen naar de orkaan Rita midden vorig decennium. Toen moesten onder meer door de hitte in verkeersopstoppingen op de vluchtwegen een negentigtal overlijdens worden gemeld. Gewaarschuwd wordt echter dat de Amerikaanse bevolking kwetsbaarder is geworden voor overstromingen. Steeds meer Amerikanen beslissen immers te verhuizen naar de kustgebieden, waar inmiddels 39 procent van de totale bevolking woont. Meer dan 8 procent van de Amerikaanse populatie woont op een locatie die elk jaar met 1 procent risico op een overstroming wordt geconfronteerd. Tijdens het eerste decennium van deze eeuw kon in het algemeen wel een vertraging van de stedelijke ontwikkeling in overstromingsgebieden worden opgemerkt, maar dat was niet het geval in Manhattan en Miami, waar inmiddels respectievelijk 15 procent en 40 procent van de residenten in risicozones wonen. Verwacht moet worden dat in die gebieden vroeg of laat een orkaan met vernietigende kracht zal toeslaan. (mah) [media-credit name=”Joe Raedle/Getty Images/AFP” align=”aligncenter” width=”1024″][/media-credit]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20