Richard Moore, het hoofd van de Britse geheime inlichtingendienst MI6, zegt dat hij niet verwacht dat Iran snel een nieuwe nucleaire deal zal tekenen.
“Ik ben er niet van overtuigd dat we er zullen komen. De opperste leider van het land wil geen deal sluiten”, vertelde de Brit op het Aspen Security Forum in Colorado deze week. “Over het akkoord wordt momenteel onderhandeld tussen de Europese mogendheden, de Amerikaanse regering en de Iraanse. Ik denk alleen niet dat de Iraniërs daadwerkelijk een deal willen sluiten, omdat ze dankzij het rekken van de besprekingen extra tijd kunnen winnen voor hun kernprogramma”.
Iran heeft de lopende nucleaire gesprekken onderwijl als positief gekarakteriseerd, maar verwijt de VS ervan dat ze niet willen garanderen dat een nieuwe Amerikaans regering de deal niet opnieuw zou laten vallen, zoals Trump deed in 2018.
Biden wil nieuwe nucleaire deal
De Amerikaanse president Joe Biden vertelde vorige week dat hij vastbesloten is om een nieuwe nucleaire deal met Iran te sluiten. “Het enige wat erger is dan het Iran dat nu bestaat, is een Iran met kernwapens”, zei de president vorige week.
De VS trokken zich in 2018 onder voormalig Amerikaans president Donald Trump terug uit de nucleaire deal en stelde nieuwe sancties in tegen Iran. Als reactie hierop begon het regime van het land een jaar later af te wijken van de afspraken in de deal, door onder andere uranium te verrijken tot hogere concentraties, maar nog steeds niet hoog genoeg voor nucleaire wapens.
Westerse mogendheden waarschuwen onderwijl dat Iran steeds dichter bij de mogelijkheid komt om een kernbom te maken. Iran ontkent dat het dat wil doen.
Militair ingrijpen
Doordat een nucleaire deal nog altijd niet rond is met Iran, zien omliggende landen in de regio het regime in Teheran steeds meer als een existentiële bedreiging. “Moeten we in staat zijn om militaire operaties uit te voeren? Het antwoord is ja. Zijn we de mogelijkheden aan het opbouwen? Ja.”, zei de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz op diezelfde bijeenkomst in Colorado.
En ook de Amerikanen sluiten een militair ingrijpen niet uit. Biden maakte vorige week een duidelijk belofte aan Iran, door te verklaren dat het land nooit een nucleaire macht zou worden onder zijn toezicht. Tijdens zijn reis door het Midden-Oosten zei de president dat het gebruik van geweld een “laatste redmiddel” is.
(ns)